Overleg Eetbaar IJsselstein 24 februari 2014

Afgelopen maandag was alweer het tweede algemene overleg van Eetbaar IJsselstein. Het algemeen overleg is voor iedereen die belangstelling heeft voor de lopende en nieuwe projecten van Eetbaar IJsselstein, ervan op de hoogte wil blijven en een handje mee wil helpen.

Dit tweede overleg is niet druk bezocht met zeven deelnemers. Aanwezig: Ben, Quina, Florie, Liseth, Elisa, Robert en Clarie. We starten de avond met de lopende projecten.

De informatiestand van Eetbaar IJsselstein tijdens 8 maart, internationale vrouwendag in Pantalone wordt verzorgd door Josien en Maria, beide verhinderd deze avond. Dit project loopt goed en zij zullen de 8ste Eetbaar IJsselstein vertegenwoordigen met heel veel informatie.

Rond de Kruidentuin in het Vestingsplantsoen zijn momenteel drie verschillende projecten. Er is een groot, doorlopend project om de kruidentuin te herinrichten en onderhouden en er zijn twee kleine projecten op 22 maart (NLdoet) en 30 maart (opening kruidentuin).  Aan het doorlopende project doen 12 deelnemers mee, aan NLdoet 6-8 personen en aan de opening 5-6 personen.

Voor de herinrichting van de Kruidentuin zijn Ivon, Harm, Florie en Clarie  afgelopen maandag aan het werk geweest om stekjes uit de tuin van Ivon & Harm te halen en deze in de Kruidentuin te plaatsen. [Dinsdag heeft Clarie er nog rozemarijn en salie bijgezet en kwam een buurtbewoner een tip geven over bieslook die in het wild stond – deze hebben ze samen ook in de kruidentuin gezet.]  Het volgende wordt het aanleggen van een paadje in de kruidentuin zodat het onderhoud gemakkelijker gemaakt wordt. Ook geeft het een mooier beeld van de tuin. Het plan is om deze paadjes de komende twee weken onkruidvrij te maken. Hans zal voor het aanleggen van de paadjes zorgen, een combinatie van 40×60 grindtegels met op de hoeken kleine steentjes. Verder is er de komende week nog aardig wat werk aan de winkel in de Kruidentuin. Daarover zullen nog berichten volgen.

Rond de Kruidentuin kwamen deze avond nog een aantal nieuwe dingen naar voren. Zo was het plan van het projectteam van 30 maart om een  logo van 40×40 van Eetbaar IJsselstein te laten onthullen. Ben vraagt zich af of het niet een idee is om ook een logo te (laten) plaatsen in de Kruidentuin dat er kan blijven staan. Clarie vindt het ook handig een logo te hebben voor op evenementen. Elisa heeft als tip dat een vlag ook een goed idee is. Anderen zijn het daarmee eens. Ben en Clarie gaan uitzoeken wat de kosten van een vasttaand logo en van een vlag zijn.

Quina (projectteam 30 maart) vertelt over het idee van Roos en haar om een grote sleutel te laten maken, waarbij de steel gevormd wordt door plantenbakken. Ook deze sleutel gaat een rol spelen bij het openen van de Kruidentuin. Robert doet de suggestie er een fictief slot bij te maken. Anderen vragen zich af wat er met de sleutel gebeurt na 30 maart, kan deze daarna nog ergens voor ingezet worden?

Florie heeft thee filters op de kop getikt die gebruikt kunnen worden in de kruidentuin om thee of bouillon kruiden in te doen voor bezoekers van de Kruidentuin.  Bezoekers kunnen daarmee naar Museum IJsselstein waar ze een kopje thee kunnen maken en opdrinken. Wellicht kunnen de zakjes ook gebruikt worden om er zaden in te doen.

Elisa vertelt over haar idee om kinderen op 30 maart zakjes met zonnebloemzaden te geven waarop staat ‘wie groeit de grootste zonnebloem’. Met een kleine beschrijving erbij voor de kinderen. Liseth geeft tips voor een voorspoedige bloei van een zonnebloem. Elisa gaat samen met Florie stickers maken voor op de zakjes met een beschrijving en de vraag of ze straks een foto van hun grote zonnebloem op willen sturen naar Eetbaar IJsselstein. Natuurlijk is daar dan een prijsje mee te winnen.

Quina vraagt zich af wie er foto’s maakt tijdens de opening. Clarie staat die dag bij de informatiestand en zal wat foto’s maken voor de website. Verder zal zij lokale pers vragen aanwezig te zijn. Ook komt er een persbericht over de opening.

Op 18 maart om 20:00 uur komt het projectteam van 30 maart weer bij elkaar bij Florie thuis.

Florie meldt dat ze geen agenda kan vinden op de website. Deze staat er wel op maar is haar nog niet opgevallen. Ze zou liever een agenda hebben in kalender vorm. Dit is geen standaard optie voor wordpress blogsites, en Clarie wil de tijd dat ze aan de website werkt ook behapbaar houden. Clarie neemt het mee als idee om uit te zoeken.

Liseth was vorige keer niet bij de bijeenkomst en heeft gemist dat we niet meer met werkgroepen werken maar met projecten. Ben legt de huidige werkwijze binnen de stichting met projecten aan haar uit.

Gerrie is deze avond verhinderd, maar heeft wel een nieuw projectplan ingediend en informatie voorbereid voor iedereen. Clarie deelt deze informatie uit. Het gaat om het project Zaden voor voedsel. In het kort komt het erop neer dat Gerrie namens Eetbaar IJsselstein zaden zal verzamelen van groenten en fruit die in diverse arme landen gebruikt zullen worden voor voedselteelt. Op 30 maart zal de eerste inzameling zijn, in de Kruidentuin. De informatie van Gerrie wordt op de website geplaatst, bijvoorbeeld over welke zaden zinvol zijn om op te sturen en welke niet.

Clarie heeft een nieuw project ingediend over het ontwerpen van een tekening voor een gezamenlijke voedseltuin in het Vestingsplantsoen. Een dergelijke tekening moet door het college van de gemeente goedgekeurd worden hetgeen waarschijnlijk een maand of twee in beslag zal nemen. Ook kost het inventariseren van alle wensen en ideeën geruime tijd. Zo wilde Ben bij buurtgenoten van de kruidentuin langs de deur gaan met een enquete. Clarie wil daarom een start maken met een inventarisatie. Florie werpt tegen dat het Vestingsplantsoen vandalisme gevoelig is en dat zij een voedseltuin op die plek niet ziet zitten. Liseth vindt dat ook en vreest ook dat de honden geen roet maar poep in het eten zullen gooien op die plek. Clarie oppert dat werken met verhoogde bakken of buxus haagjes een optie is tegen hondenpoep. Florie vreest dat er te weinig mensen beschikbaar zullen zijn. Clarie vermoedt dat er weer nieuwe mensen op af zullen komen als er begonnen wordt met kleine stukken. Elisa vraagt zich af of er dit jaar nog wel met een voedseltuin gestart kan worden als er nu geen begin gemaakt wordt. Quina vindt het belangrijk om langs de deur te gaan bij de buurtbewoners of er belangstelling is voor een dergelijke tuin. Bij elkaar komen we op  dit moment niet veel verder en wordt het project doorgeschoven naar een volgende keer.

Wil je ook meepraten en meedoen met Eetbaar IJsselstein? Het volgende algemene overleg is maandagavond 31 maart om 20:00 uur in kinderdagverblijf Dantes vriendjes, Televisiebaan 106a in IJsselstein. Het is prettig voor ons als je je even aanmeldt via info@eetbaarijsselstein.nl of via het contactformulier:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s