Recepten met het kruid Salie – van voedingsdeskundige uit IJsselstein

Tegenwoordig zie je ook in IJsselstein steeds meer “vergeten” groenten.  Vandaag maakte ik deze soep. De ingrediënten vond ik bij de Lidl, met Salie uit eigen tuin.

Schorseneersoep met Salie

300 gram Schorseneren

1 takje verse munt

2 takjes salie

beetje Basilicum en rozemarijn

eetlepel zure room

citroensap

peper en zout naar smaak

Was de schorseneren eerst, als er nog veel zand aan zit
Schil de schorseneren met een dunschiller pas op want je krijgt er vieze bruin-oranje vlekken van op je handen en kleding (zie tip). Zodra je een schorseneer heb geschild is die mooi wit, maar begint de verkleuring naar oranje-bruin; om dat te voorkomen snij je de schorseneren direct in stukjes en doe ze in een pan met ruim water.
Als je alle schorseneren gesneden hebt, giet de pan dan af en ververs het water.
Voeg citroensap en een klein beetje zout toe. Voeg 1 takje salie toe en 1 takje munt.
Kook de schorseneren gedurende 10-15 minuten of wanneer ze helemaal zacht zijn.
Haal de pan van het vuur en haal de kruiden er uit. Giet het kookvocht in een bakje.
Pureer de schorseneren en voeg steeds meer kookvocht toe aan de puree, tot een dikke soep is ontstaan.
Breng de soep opnieuw aan de kook en voeg de creme fraiche toe (eerst even met warm water of wat kookvocht verdunnen als je klontjes wilt voorkomen).
Voeg wat rozemarijn en basilicum toe, en  snijd het tweede takje salie in kleine snippers. Voeg ook dit toe aan de soep en verwarm die nog een paar minuten.

Schorseneren zijn geen makkelijke groente! Ze vlekken erg, maar zijn wel heerlijk van smaak en een echte oerhollandse lekkernij.  maar gebruik keukenhandschoenen bij het schillen, en stroop je mouwen goed op.

En een makkelijk Toscaans recept: Aardappeltjes uit de oven met Salie en knoflook

500 gram lekkere vastkokende aardappels Rozeval bijvoorbeeld

2 teentjes knoflook

2 takjes salie fijngesneden

4 eetlepels olijfolie traditioneel

zeezout

Snijd de aardappels 2x inde lengte zodat er wig vormpjes ontstaan. Doe ze samen met de overige ingrediënten in een schaal en schep ze goed om. Spreidt ze uit op de schil in een ovenschaal en zet in de voorverwarmde oven (180 Graden) tot ze goudbruin zijn.

Henriëtte Das

www.Pro-EnerChi.nl 

 

Een gedachte over “Recepten met het kruid Salie – van voedingsdeskundige uit IJsselstein

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s