Weet je dat… | Tips voor het plukken van appels

Weet je dat…

  • Je van een volwassen appelboom van 5 jaar, afhankelijk van het ras, zo’n 130 appels kun plukken?
  • De drukste appeltijd tussen eind augustus en begin oktober is?
  • Appels niet altijd onder handbereik hangen en het dan veiliger voor jezelf is om een trapje, opstapje of fruitplukker te gebruiken?
  • Je het beste eerst aan de buitenkant en onderkant van de boom kunt plukken?
  • Je de appel om deze te plukken een kwart slagje moet draaien? Als de appel rijp is laat hij makkelijk los.
  • Je het steeltje aan de appel moet laten zitten als je hem een tijdje wil bewaren?
  • Je appels voorzichtig moet behandelen bij het plukken – een beetje alsof het eieren zijn? Ook bij het neerleggen in de mand of tas kun je de appel het beste onderaan leggen zodat hij niet naar beneden gaat rollen.
  • Je sommige appelsoorten moet laten rijpen voordat ze lekker zijn om te eten? Kijk op het naambordje van de boom waarvan je plukt zodat je weet van welk ras je geplukt hebt. In de boomgaarden van IJsselstein staan heel veel verschillende rassen – de uitgebreide collectie is uniek te noemen in Europa.
  • Je gevallen appels beter kunt laten liggen? Deze zijn meestal gebutst en zullen eerder rotten.
  • Je bewaarappels beter niet te rijp kunt plukken? Je kunt de appels bewaren op een koele, donkere plek met voldoende vochtigheid (je kunt daarvoor bakken met water in de bewaarruimte zetten).
  • Je appels het beste in fruitrekken of platte dozen kunt bewaren of met lagen karton ertussen in hoge dozen? Het is nodig de appels regelmatig te controleren om de rotte appels eruit te halen, anders bederven ze de rest van je oogst.
  • Je sommige appelsoorten wel maanden kunt bewaren?
  • Je de grootste appels minder lang kunt bewaren?
  • De ideale bewaartemperatuur 4-5 graden is voor appels, en 0-1 graden voor peren?
  • Een indicatie dat een appel rijp is, is dat de pitten bruin zijn? Andere indicaties zijn dat er vanzelf appels van de boom vallen, de kleur van de appel (afhankelijk van het ras) en de brede kelkholte.
  • Er op de website eetbaarijsselstein.nl lekkere recepten voor appeltaart staan?
  • We het leuk vinden als je foto’s van je appeloogst en/of wat je met de appels gedaan hebt naar info@eetbaarijsselstein.nl stuurt? Wij zetten de foto’s dan op onze website.
  • Dat Eetbaar IJsselstein ook een Facebook pagina heeft en deze Eetbaar IJsselstein heet?
  • De vrijwilligers van Eetbaar IJsselstein de Historische Kruidentuin in het Vestingsplantsoen en de Hooghe Camp tuin onderhouden? Je vindt er heel veel (vergeten) kruiden, sierbloemen en eetbare bloemen. Het is een openbare kruidentuin voor gezamenlijk gebruik.
  • Je allerlei activiteiten van Eetbaar IJsselstein kunt vinden op uitinijsselstein.nl en op onze website www.eetbaarijsselstein.nl?
  • Onbespoten fruit en groenten eten een stuk gezonder is
  • We iedereen die bij wil dragen aan meer eetbaar groen in IJsselstein uitnodigen om met ons mee te doen. Neem eens een kijkje op onze website en neem contact met ons op!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s