Projectgroep komt 7 september 2015 bij elkaar voor overleg De Hooghe Camp Groente- en beleeftuin

Voor de tweede keer kwam gisteravond de projectgroep De Hooghe Camp Groente- en beleeftuin bij elkaar voor overleg ter plekke. De tuin is gepland bij de serviceappartementen van De Hooghe Camp, evenwijdig met de Groene Dijk, tegenover de tennisbanen en wordt ongeveer 150 m2.

Na maanden van voorbereiding door Eetbaar IJsselstein en zorgmanager Joke van der Weiden van AxionContinu, locatie Mariënstein, en instemming van de bewonerscommissie van de serviceappartenmenten, wordt het steeds ‘echter’. Er is inmiddels subsidie toegekend door het Oranje Fonds en door Pulse, die het wijkbudget van de gemeente IJsselstein beheerd.

Met elkaar hebben we een tuinplan gemaakt . Er komt een groot halfrond terras met zitjes, daaromheen groente-, kruiden- en sierbloembedden, doorkruist met brede paden en omzoomd door een hoge robuuste pergola van boomstammen.

Van links naar rechts: Wilma Nijman – Ivon Vrolijk – Gabrielle In ’t Hout – Hans Lappee op de plek waar de Groente- en beleeftuin gaat komen. Links in beeld de serviceappartementen van De Hooghe Camp. (Quina Paz Fonseca en Clarie van de Langenberg ontbreken op de foto)

Het ervaren lokale hoveniersbedrijf Natuur, groen en beleving van Hans Lappee gaat de structuur van het tuinplan in de maanden november en december 2015 aanleggen, zodat we begin maart 2016 van start kunnen gaan met beplanting. Hij legt een groot terras aan van gralux, meerdere brede paden omzoomd met steentjes en een grote pergola van boomstammen. De grond wordt verbeterd met biologische middelen.

Gisteravond hebben we gesproken over de precieze ligging van de tuin, hoe we de paden aan kunnen laten sluiten op de bestaande paden zodat er leuke wandelmogelijkheden ontstaan, over een bankje rond de boom tegenover de tuin, waar de pergola het mooiste uitkomt, praktische zaken die nog opgelost moeten worden en nog veel meer. Voor een boombankje hebben we nog een sponsor nodig (hint!)

De tuin zal bestaan uit 3 ringen om het halfronde terras heen, waarlangs de brede paden lopen. Zowel tuiners als wandelaars kunnen dan goed bij de beplanting. De binnenste ring krijgt laagblijvende beplanting, de middelste hogere beplanting en een nieuw idee is om de buitenste ring voor een deel te voorzien van verhoogde bakken. Deze verhoogde bakken zouden we kunnen maken van pallets. Daar hebben we straks dan wel hulp van vrijwilligers voor nodig want dat is een uitbreiding van het basisplan! Kun je ons daarbij helpen, laat het dan svp weten via info@eetbaarijsselstein.nl 

De beplanting hopen we te verkrijgen door ruiling met andere tuiniers, door zelf te kweken en vrijwilligers te vragen voor ons te kweken en de Historische Kruidentuin kan ons voorzien van kruiden en eetbare bloemen. Als beplanting willen we graag een deel vaste planten (zoals rabarber en eeuwige moes), veel verschillende soorten fruitstruiken (zoals frambozen, aalbessen, jostabessen, japanse wijnbes, kruisbes, kiwi’s, druiven), eetbare bloemen (zoals oost-indische kers, goudsbloemen, groot kaasjeskruid en rozen), kruiden en sierbloemen (zoals dahlia’s en geraniums) en natuurlijk ook allerlei groente en fruit (zoals pompoenen, courgettes, sla, snijbiet, tomaten, uien en aardbeien). Kun je ons helpen met beplanting omdat je bijvoorbeeld stekken over hebt, of wel wat plantjes voor ons wilt kweken, laat het ons dan tijdig weten via info@eetbaarijsselstein.nl

Kun je ons helpen met de aanleg of vanaf maart 2016 met het onderhoud van de tuin, dan horen we het ook graag! Er begint al een groepje vrijwilligers te ontstaan die het leuk vinden om mee te helpen om het een weelderige en mooie tuin te maken, dus sluit je aan als dit je aanspreekt. Vrijwilligers kunnen mee-oogsten uit de tuin. In de tuin zullen we ook allerlei activiteiten organiseren, zoals Soep in de Tuin  en een Zadenruilmarkt waarbij we dan natuurlijk wat groeit in de tuin zullen gebruiken. Heb je zelf een idee om iets te doen in de tuin, laat het ons weten en we bespreken wat de mogelijkheden zijn.

Graag tot ziens bij de Groente- en Beleeftuin De Hooghe Camp!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s