De waarde van groene buurtinitiatieven – door Groen Dichterbij

Groen Dichterbij is een landelijke, overkoepelende organisatie voor groene & sociale initiatieven. Regelmatig publiceren zij waardevolle informatie voor iedereen die met deze initiatieven te maken heeft. Deze keer een artikel over de waarde van buurtinitiatieven. Uit het artikel:

Sociale effecten: samen aan de slag in de buurt brengt bewoners dichterbij elkaar. Er is meer begrip onderling en gedeelde zorg voor de omgeving. Ook bieden groene buurtprojecten kansen voor kwetsbare groepen om weer mee te doen in de maatschappij.
Groene effecten: door de diversiteit aan planten neemt de biodiversiteit toe. Ook vormen buurtprojecten een mogelijkheid om effecten van klimaatverandering te beperken. Daarnaast zorgen groene buurtprojecten voor meer milieubewust gedrag en hebben ze een voorbeeldfunctie op het gebied van duurzaamheid.
Gezondheid: groen wordt niet voor niets in verband gebracht met gezondheid. Groen werkt ontspannend en stress verlagend, het verbetert de concentratie, vermindert depressies en angststoornissen en stimuleert tot beweging, waardoor de kans op onder andere overgewicht, diabetes en hart- en vaatziekten afneemt.[1]Kortom, groen is gezond.
Probleemoplossend – verstening: Een voorbeeld van een probleem zijn de ‘hitte-eilanden’ in Den Haag door verstening van de stad. Op deze locaties ligt de temperatuur soms wel 5 graden hoger dan in andere delen van de stad. Door groene buurtprojecten te starten in versteende delen van de stad ontstaat er niet alleen een aantrekkelijke groene leefomgeving voor buurtbewoners, maar wordt tegelijkertijd de vorming van hitte-eilanden tegen gegaan.”

Lees meer 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s