Tuinzaken – Rode Zonnehoed ofwel Echinacea

De Rode Zonnehoed heeft grote bloemen die doen denken aan een margriet, met rode bloembladen en een oranjebruin hart. Het zijn mooie snijbloemen. De plant bloeit van juli tot in de herfst. De plant staat in onze beide tuinen en doet het daar heel goed. Ze vormt grote dichte pollen wat prachtig staat. Elk jaar breidt de pol verder uit. Rode zonnehoed wordt 60-100 cm hoog.

Achtergrondinformatie

Het is een winterharde, stevige vaste plant. Er zijn meerdere soorten, de Echinacea purpurea (foto) is de bekendste en de sterkste soort. Rode zonnehoed valt niet om en heeft dan ook geen steun nodig. De plant geeft structuur aan een border.

Kweken

Je kunt de plant buiten uit zaad kweken (biologisch natuurlijk) of je kunt de kluit delen in de lente of in de herfst. De plant heeft graag een zonnige plek; lichte schaduw is ook mogelijk. De plant houdt niet van zware kleigrond – enige doorlaatbaarheid van de grond is nodig.

Je kunt rode zonnehoed zaaien in de volle grond vanaf begin april tot en met eind augustus. Bloeitijd: van juli t/m oktober. Let in het begin met stekjes op voor slakken.

Nuttig voor dieren

De rode zonnehoed is een fijne plant voor vogels, door de zaaddozen die de plant levert en de insecten die erop af komen. Lees bijvoorbeeld bij de Vogelbescherming over vogelvriendelijke balkons.

Ook vlinders komen op de plant af, lees bijvoorbeeld over langbloeiende zomerplanten bij de Vlinderstichting.

Gebruik 

De plant kan de weerstand in het lichaam verhogen tegen infectie en koorts en is een goede bloedzuiveraar. De plant heeft een antibacteriële en antivirale werking en ontstekingswerende eigenschappen.

Je kunt bijvoorbeeld een aftreksel maken van 3 tl verse of 2 tl gedroogde bladeren van pepermunt, duizendblad, knoflook, echinacea en oost-indische kers. Giet er 1 1/4 liter kokend water over en laat 15 minuten staan. Giet het daarna af. Drink het om de 2 uur. (Bron: Zelfgemaakte bereidingen met geneeskrachtige kruiden van Anne McIntyre).

Daarnaast is het een mooie snijbloem.

Nog meer info over de Rode Zonnehoed

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s