Daslook

daslook-IMG_5080
Daslook in bloei in het vroege voorjaar. Na de bloei verdwijnt de plant tot het volgende jaar.

Daslook

Allium ursinum

Al vroeg in het seizoen komt daslook op. In Nederland is het een inheemse plant. Duitsers trekken er in het voorjaar op uit om de eetbare daslookbladeren uit het bos te plukken. De naam Daslook kan afgeleid zijn van dassen, die in burchten in de grond leven en waar deze planten boven op kunnen groeien.

  • Standplaats: schaduw, maar kan zon verdragen
  • Hoogte: 20-50 cm
  • Bloeitijd: april-juni
  • Zaaitijd: maart-april. De plant vormt knolletjes. Het kleine zwarte zaad zit in een zaaddoos met drie kamers. Het wordt verspreid door zwarte mieren.

Eetbaar

Het blad van de plant is eetbaar en smaakt naar knoflook. Het voordeel is dat je zelf niet naar knoflook gaat ruiken als je het eet. Daslook hoort bij de uienfamilie. Je kunt het blad gebruiken in bijvoorbeeld salades en soepen. In soep is de combinatie met spinazie lekker. Daslook pesto is ook heel smakelijk, gecombineerd met amandelen (zonder vlies). In kruidenboter past daslook ook goed. Het blad is vooral vers lekker. Als de plant in bloei komt wordt de smaak minder sterk. De mooie witte bloemetjes smaken ook licht naar knoflook, zijn lekker en staan mooi gestrooid over een salade.

Goed voor de spijsvertering

Daslook is een zuiverend kruid, met name voor de lever (hierdoor ook werkzaam voor de huid) en de gal. Stimuleert de spijsvertering. Het is antiseptisch (ontsmettend) voor de darmen en harmoniseert de darmflora.

Goede bodembedekker

Slaat de plant eenmaal aan, dan breidt zij gemakkelijk uit. De zeldzame soort kan op de plekken waar ze staat enorme oppervlakken bedekken. (Daslook is te vinden op grote landgoederen en in bosrijke omgevingen). Een plant kan zo’n 6 jaar oud worden.

Daslook kan goed in de schaduw staan want het is een bosplant, maar verdraagt ook zon. Bij te veel zon worden de bladen wat lichter groen. Het vraagt een wat lossere grond. Daslook kan gekweekt worden met zaden of bolletjes.

Bloei

De bloei is van april-juli. Daarna sterft de plant af, maar ondergronds blijft de bol bewaard en het volgende voorjaar is ze er weer.  Bij het afsterven wordt de geur nog indringender. Je helpt de plant als je het afstervende blad niet opruimt. De bol haalt er tot het laatste moment voedsel uit.

Oogsten

Bij oogsten is het van belang zeker te weten dat het om daslook gaat. Het blad lijkt op het blad van lelietjes van dalen, maar deze laatsten zijn behoorlijk giftig. Het blad van daslook ruikt en smaakt echter duidelijk naar knoflook, dus het verschil is duidelijk. Daslook is alleen vers lekker.  De bloemetjes zijn ook eetbaar en smaken ook licht naar knoflook.

Daslook is een goede, inheemse  bodembedekker. Het is een vaste plant. In het wild komen ze in vochtige bossen voor. Houdt van losse grond. Het komt heel vroeg in het voorjaar op. Na de bloei sterft de plant af, maar de bol groeit verder (loof laten staan). Daslook past in een eetbare siertuin. Kan ook in potten.

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s