Daslook

daslook-IMG_5080
Daslook in bloei in het vroege voorjaar. Na de bloei verdwijnt de plant tot het volgende jaar. 

Beschermde plant

Al vroeg in het seizoen komt daslook op. In Nederland en België is het kruid beschermd en mag in het wild niet zomaar geplukt of uitgegraven worden. In Duitsland groeit het volop in het wild. In Nederland is het een inheemse plant. Duitsers trekken er in het voorjaar op uit om de eetbare daslookbladeren uit het bos te plukken. De naam Daslook kan afgeleid zijn van dassen, die in burchten in de grond leven en waar deze planten boven op kunnen groeien.

Eetbaar

Het blad van de plant is eetbaar en smaakt naar knoflook. Het voordeel is dat je zelf niet naar knoflook gaat ruiken als je het eet. Daslook hoort bij de uienfamilie. Je kunt het blad gebruiken in bijvoorbeeld salades en soepen. In soep is de combinatie met spinazie lekker. Daslook pesto is ook heel smakelijk, gecombineerd met amandelen (zonder vlies). In kruidenboter past daslook ook goed. Het blad is vooral vers lekker. Als de plant in bloei komt wordt de smaak minder sterk. De mooie witte bloemetjes smaken ook licht naar knoflook en zijn lekker en staan mooi gestrooid over een salade.

Goed voor de spijsvertering

Daslook is een zuiverend kruid, met name voor de lever (hierdoor ook werkzaam voor de huid) en de gal. Stimuleert de spijsvertering. Het is antiseptisch (ontsmettend) voor de darmen en harmoniseert de darmflora.

Goede bodembedekker

Slaat de plant eenmaal aan, dan breidt zij gemakkelijk uit. De zeldzame soort kan op de plekken waar ze staat enorme oppervlakken bedekken. (Daslook is te vinden op grote landgoederen en in bosrijke omgevingen). Een plant kan zo’n 6 jaar oud worden.

Daslook kan goed in de schaduw staan, maar verdraagt ook zon. Het vraagt een wat lossere grond. Het kan gekweekt worden met zaden of bolletjes.

Bloei

De bloei is van april-juli. Daarna sterft de plant af, maar ondergronds blijft de bol bewaard en het volgende voorjaar is ze er weer.  Bij het afsterven wordt de geur nog indringender. Je helpt de plant als je het afstervende blad niet opruimt. De bol haalt er tot het laatste moment voedsel uit.

Oogsten

Bij oogsten is het van belang zeker te weten dat het om daslook gaat. Het blad lijkt op het blad van lelietjes van dalen, maar deze laatsten zijn giftig. Het blad van daslook ruikt en smaakt echter duidelijk naar knoflook, dus het verschil is duidelijk. Daslook is alleen vers lekker.  De bloemetjes zijn ook eetbaar en smaken ook licht naar knoflook.

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s