10 + 1 Palmkool recepten

palmkool-2

In de Groente- en beleeftuin De Hooghe Camp hebben we regelmatig palmkool staan. Maar wat kun je daar nu mee maken? Eetbaar IJsselstein ging op zoek naar recepten.

Recept Ribollita

Een heel lekkere gevulde en gezonde soep is Ribollita, een Italiaanse soep. Voor 2 personen gebruik je daarvoor een stuk of 6-8 palmkool bladen. De nerf van het blad wordt niet gebruikt. Was het blad en snij in grove stukken. 

Fruit een rode ui in een soeppan of braadpan en doe er een gesnipperd teentje knoflook bij. Voeg ook 1-2 in stukjes gesneden bleekselderij toe en 6-8 worteltjes (bospeen) in grove stukken. Dit alles even roerbakken en dan 1/2 liter water toevoegen met 2 bouillonblokjes. 

Voeg 1-2 rijpe tomaten toe, in stukjes gesneden. Voeg 1 (zoete) aardappel toe, in blokjes. Voeg ook een pot van 325 gram witte bonen toe, waarvan je een groot deel eerst fijnprakt met een vork en dan pas toevoegt. Erbij: 2 laurierblaadjes en 1-2 takjes verse tijm of een eetl. gedroogde tijm. Voeg tenslotte het palmkool blad toe. 

Een half uur tot een uur laten koken. Zelf vind ik korter koken lekkerder omdat de groenten dan wat knapperiger blijven. Op smaak brengen met peper en zout. 

Eigenlijk hoor je deze soep dan af te laten koelen en de 2e dag opnieuw aan de kook te brengen. Ik eet de soep zelf liever de 1e dag. 

Er zijn allerlei variaties mogelijk. De palmkool, tomaten en tijm zorgen voor de typische smaak van deze soep en kun je er voor de smaak het beste erin laten. De gepureerde witte bonen zorgen voor een meer gebonden soep. 

Nog meer recepten: 

  1. Stamppot palmkool met rookworst 
  2. Pasta met palmkool
  3. Heldere pastinaak palmkool soep
  4. Pasta met palmkool, kikkererwten en peccorini
  5. Pasta met palmkool en gebakken spekjes
  6. Palmkool salade met peer en geitenkaas
  7. Palmkool roerbakken
  8.  Salade met palmkool, linzen en tomaatjes
  9.  Palmkool salade met falafel en tahinidressing
  10.  Palmkool met chilipeper, knoflook en olijven

Recept palmkoolchips:

Je hebt een paar (grote) bladeren nodig. Wassen, nerven eruit halen, in stukjes breken. In kom doen, scheut olie eroverheen (beetje neutrale olijfolie bv). Goed inmasseren. Evt. wat kruiden en zeezout naar smaak. Goed uitspreiden op bakblik en op 160 graden in de oven, 20 minuten of zo. Totdat het knapperig is.

Weetjes over palmkool:

  • palmkool is een vergeten groente in Nederland, hoewel je het steeds meer in de supermarkt tegenkomt; in Italie wordt het veel gegeten
  • je kunt het blad oogsten als het ca.25 cm lang is
  • oogst van onder naar boven en laat het hart zitten. Je kunt dan nog lang oogsten
  • palmkool wordt nog lekkerder na vorst en groeit door tot laat in het jaar
  • de nerf is wat taaier, deze kun je beter verwijderen
  • je kunt het gebruiken in plaats van spinazie
  • als solitaire plant is het een mooie aanwinst in een eetbare siertuin 

 

2 gedachtes over “10 + 1 Palmkool recepten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s