Knoflook-bieslook

In de Hooghe Camp hebben we in maart 2016 een knoflook-bieslook plantje gezet (in de kruidenspiraal) en dat is een echte aanwinst gebleken.

knoflook-bieslook-img_0090
Knoflook-bieslook in bloei

In het begin ziet het plantje er niet erg spectaculair uit: het lijkt nog het meeste op een grote pol brede grassprieten. Tijdens de bloei wordt het plantje echt mooi: aan lange stengels verschijnen bolletjes die uit heel veel kleine witte bloemetjes bestaan.

In september-oktober gaat de plant zaad vormen en kan er zaad geoogst worden, of je laat de plant zichzelf uitzaaien. De zaad vorming begint aan de buitenranden van het bloemhoofd en gaat stap voor stap gedurende weken.

Knoflook-bieslook staat in de Groente- en beleeftuin bij De Hooghe Camp service-appartementen. Hier staat de plant in bloei – uit de pol brede ‘gras’blaadjes komen hoge stengels met bloemhoofdjes. Een bloemhoofdje bestaat uit heel veel kleine bloemetjes die eetbaar (en lekker!) zijn. Ze smaken naar knoflook met een zoet puntje. Het blad smaakt ook naar knoflook. Deze plant is een aanwinst voor elke Eetbare Siertuin. Kan ook goed in een pot gekweekt worden.

Het is een decoratieve, vaste plant in de tuin die zich een heel klein beetje verspreid. De pol zelf wordt langzaam wat groter. De plant is dus handig in kleine tuinen.

Zaaien en opkweken

Zaaien: Knoflook-bieslook kan voor gezaaid worden vanaf februari of in de volle grond gezaaid worden van april – augustus. Zaai 2-3 zaden op 10 cm afstand van elkaar.

De plant wordt 20-50 cm hoog. Pas laat in de zomer komt de bloei.

Eetbaar

De brede, lange blaadjes zijn wel heel lekker. Je kunt ze rauw eten en ze smaken dan duidelijk naar knoflook. Lekker om door een salade te snipperen. De bloemetjes zijn heerlijk: ze smaken naar knoflook, met een puntje zoet (de honing). Al zijn ze maar klein, ze zien er heel leuk uit over een salade of op een toastje kruidenkaas of iets dergelijks.

~ Clarie

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s