Baanbreker leerlingen maken stekken van Vlinderstruiken met stekmateriaal van Eetbaar IJsselstein

IMG-20170314-WA0000
1e jaars leerlingen aan het werk met de Vlinderstruik stekken

1e jaars leerlingen hebben in het kader van het vak Groen met hun docente een heel aantal stekken gemaakt van Vlinderstruiken. Straks worden dat een aantal mooie planten die als ze in bloei staan veel nectar kunnen bieden aan vlinders.

20170313_143546
Het stekmateriaal van Eetbaar IJsselstein

Eetbaar IJsselstein heeft het stekmateriaal, van vier soorten Vlinderstruiken, geleverd. Het gaat om de ‘Nanho Blue’, ‘Pink Delight’,  ‘Royal Red’ en ‘Empire Blue’. Drie van de Vlinderstruiken die gesnoeid zijn heeft Eetbaar IJsselstein twee jaar geleden tijdens NLdoet geplaatst. De ‘Nanho Blue’ is een gift van een bevriende tuinierster en is ook twee jaar geleden geplaatst. Leuk dat ‘onze’ Vlinderstruiken nu ook op andere plekken geplaatst gaan worden.

De Vlinderstruik is een belangrijke nectarplant voor vlinders. De plant staat in de top 10 van de Vlinderstichting van nectarplanten. Als je zo’n plant in je tuin hebt trek je vlinders aan en ook bijen en andere insecten profiteren ervan. Daarnaast is het een prachtige plant om te zien. De plant bloeit van juli tot en met augustus. Snoeien houdt de plant wat compacter.

IMG-20170314-WA0003
Vlinderstruikstekken  (Buddleja) ‘Royal Red’ gaan wortelen in de pot en kunnen als ze goed geworteld zijn in de volle grond geplaatst worden

De leerlingen vonden het geen gemakkelijke opdracht. Het stekmateriaal was in grotere takken een beetje rommelig aangeleverd, en daarvan moesten nette stekken geknipt worden. Daarbij moet je wel rekening houden hoe je de stek knipt. Deze stekken werden gebundeld en behandeld met stekpoeder. De stekken zijn in grote potten aarde geplaatst om te kunnen wortelen. Natuurlijk met een label erbij van de soort Vlinderstruik. Na deze flinke klus waren ze trots op het resultaat, en terecht!

Dit kleine project is mogelijk gemaakt door een samenwerking tussen Baanbreker  docente Renée van der Horst  en Stichting Eetbaar IJsselstein vrijwilliger Clarie van de Langenberg. We gaan kijken hoe we vaker samen kunnen werken in het kader van het vak Groen. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s