Eetbaar IJsselstein uitje Zuivelboerderij De Vos heel geslaagd

Zaterdag 1 april (geen grap) had Thecla voor de Eetbaar IJsselstein vrijwilligers een uitje georganiseerd naar zuivelboerderij De Vos, waar Theo de Vos ons een rondleiding zou geven in de kaasmakerij. Hij maakt echte boerenkaas van de eigen melkproductie, waaronder kazen met kruiden. De boerderij is te vinden in Lopik, Lopikerweg West 100 A.

De dag begon met dubben of we met de fiets zouden gaan (zoals afgesproken) of met de auto. Vanuit IJsselstein toch 16 kilometer, een uur fietsen. ’s Morgens was het druilerig en grijs. Na wat heen en weer ge-app en gebel zijn we toch met de fiets gegaan, en dat bleek de goede keuze. Het was een leuke fietstocht, en uiteindelijk bleef het droog en een leuke route om te fietsen. Voor de ongeoefende fietser was 32 kilometer net haalbaar 😉

De rondleiding van Theo de Vos was heel genereus en boeiend. Theo zit al zijn hele leven in het kaas-vak en weet er mooi over te vertellen. De anderhalf uur die hij ervoor uittrok vlogen om terwijl we naar zijn verhalen luisterden en de indrukwekkende kaas-installaties bekeken, de rijpende kazen roken, de verschillende kruidenrecepten langs hoorden komen en de grote emmers en zakken met kruiden mochten ruiken. Zo is een populair recept een kruidenkaas met pijnboompitten, fenegriek, basilicum en knoflook. Later volgde nog een proeverijtje van echt heerlijke kazen. Kruidenkazen zijn jong en romig, met een toevoeging van diverse kruiden. Een ander voorbeeld was bieslook en paprika.

Na het proeven van de kazen kon geen van ons de verleiding weerstaan om kruidenkaas te kopen.

We waren nog maar net op de terugweg toen we een gezellig terras tegenkwamen waar we met koffie en appelgebak nog een tijd nagepraat hebben. Marijke had ook een boeiend verhaal te vertellen: over een standaardboek over ‘kleur’ dat zij aan het schrijven is. Zo hadden we twee mooie verhalen vandaag. De weg terug via Lopikerkapel is een prachtige route langs watertjes, idyllische huizen en op het moment veel bloesems. We waren het er allemaal over eens: dit was een heel geslaagde middag.

Met: Merian, Thecla, Marijke, Willy en Clarie.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s