VRIJWILLIGERS snoeien vlinderstruiken in Zenderpark

Met toestemming van de RMN, die onder andere zorgt voor het groenonderhoud in IJsselstein, mochten vrijwilligers van Stichting Eetbaar IJsselstein en Wijktuin Achterveld-Groenvliet een aantal vlinderstruiken snoeien in de wijk Zenderpark.

Door heel IJsselstein heen staan vlinderstruiken, en het was Eetbaar IJsselstein opgevallen dat het snoeisel weggegooid wordt. Een vlinderstruik is vrij makkelijk te stekken en tot een nieuwe plant op te kweken. Het is een plant die heel veel vlinders trekt, zoals de naam al doet vermoeden. De struik staat zelfs in de Top 10 van vlinderplanten van de Vlinderstichting.

Eetbaar IJsselstein neemt deel aan een project in de wijk Nieuwpoort waarbij vlinders een grote rol spelen, en hoe leuk zou het niet zijn als er meer vlinderstruiken aangepland kunnen worden? De RMN wilde direct meewerken aan dit idee, en gaf toestemming om een 11-tal struiken te snoeien in het Lange Land. De planten zullen opgekweekt worden in Wijktuin Achterveld-Groenvliet, waar onder andere een kas aanwezig is.

Maandag 3 maart gingen vrijwilligers Willy, Marielle, Koos en Clarie aan de slag om de struiken te snoeien. De struiken konden wel wat snoei gebruiken – de struiken flink uitgedund en de langsten afgetopt. Ze staan er nu weer luchtiger bij en zullen in juni weer in bloei staan. Een klein meisje op de fiets vroeg ons bezorgd of we niet alle planten weg haalden, want ze vindt de vlinders zo leuk op de struiken. Nadat we haar gerust gesteld hadden fietste ze weer verder.

De takken gebundeld op soort (en staan diverse soorten vlinderstruiken die ook een verschillende bloeiwijze hebben) en Koos nam alles mee in de auto. Willy en Clarie voerden de kalere takken af naar eigen groenafval. Na zo’n drie kwartier was de wagen volgeladen en stonden ook de struiken er weer netjes bij.

Dinsdag 4 maart zullen de planten opgepot worden en hopelijk resulteert het in een heel aantal nieuwe vlinderstruiken voor IJsselstein.

Een impressie van de snoei:

 

 

Een gedachte over “VRIJWILLIGERS snoeien vlinderstruiken in Zenderpark

  1. Pingback: Vlinderstruik stekken opgepot door vrijwilligers | Stichting Eetbaar IJsselstein

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s