KOOLMEZEN en KAUWTJES helpen bij bestrijden van buxusmot

tuin-overzicht-3
Historische Kruidentuin, foto 2015

In Azië, waar de buxusmot oorspronkelijk vandaan komt, zijn de rupsen geen plaag. Dit komt omdat 90% van de rupsen daar door vogels opgegeten hebben. In Europa hebben de vogels deze rups nog niet als lekker hapje ontdekt. Maar volgens onder andere de Vlinderstichting is het een kwestie van tijd en zullen ook de vogels hier zorgen voor een natuurlijke balans.

Jongen van koolmezen eten wel zo’n 600 (!) rupsen per dag, volgens een artikel dat op 11 augustus verscheen op de website van de NOS.

Zulke grootverbruikers naar je tuin lokken is dus de moeite waard als je last hebt van de buxusmot, zoals wij in de kruidentuin. De buxushagen in onze tuin omzomen vier tuinvakken van 8 bij 10 meter, dus dat is nogal wat.

Voor het voorjaar nestkastjes ophangen is een tip in de bestrijding van de rupsen van de buxusmot, omdat dit koolmezen aantrekt. 

Zorgen voor bomen en struiken in de tuin helpt ook om koolmezen aan te trekken.

Daarnaast zegt Kars Veling van de Vlinderstichting dat ook kauwtjes deze rupsen lusten. En kauwtjes kunnen er flink wat eten. Dus ook deze vogel kan een hulp zijn bij het bestrijden van de rups van de buxusmot. Tip van Kars Veling: plaats een voederplank voor vogels in de tuin en leg daar een aantal rupsen op. De vogels ontdekken dan dat deze in de tuin te vinden zijn, en gaan dan ook in de rest van de tuin op zoek.  Wij hebben intussen een voederbak geplaatst.

Update mei 2019: veel mezen hebben de rups van de buxusmot ontdekt en er zijn steeds meer aanwijzingen dat koolmezen jongen sterven doordat er gif gebruikt wordt om de buxus te ‘redden’. De meeste middelen die gespoten worden zijn niet alleen giftig voor de rups van de buxusmot, maar ook voor jonge vogels., aldus de vogelbescherming. Gebruik daarom svp geen bestrijdingsmiddelen! 

Lees meer tips

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s