Presentje uit de Tuin – 1 | Teunisbloem

teunisbloem-IMG_4036Een geweldige aanwinst voor elke eetbare tuin is de Teunisbloem (Oenothera). Alles aan deze inheemse plant is eetbaar: wortel, bladeren, bloemblaadjes, bloemknoppen, jonge zaaddozen (vruchten) en  zaden.  Er zijn diverse soorten van te vinden, deels in het wild zoals in bermen.

Daarnaast is het een leuke plant om te zien. Met name in de avond, tegen zonsondergang, als de knoppen zich in enkele minuten ontvouwen tot gele bloemen. Ze gaan open waar je bij staat. De bloem is gespecialiseerd in het aantrekken van nachtvlinders, vandaar het tijdstip van openen.

De Teunisbloem is tweejarig. Het eerste jaar wordt een rozet gevormd, in het tweede jaar komt de bloei. De plant stelt weinig eisen aan de grond maar staat wel graag zonnig. Te zaaien van mei tot juli. Van mei tot en met augustus bloeit de Teunisbloem. Staat de plant eenmaal in de tuin, dan zaait ze zich heel makkelijk uit.

Eetbaar IJsselstein heeft zowel in de Historische Kruidentuin als in de Hooghe Camp tuin teunisbloemen staan.

Lees meer op Flora van Nederland

Ook is de teunisbloem een goede bijenplant, lees meer op bestuivers.nl (pdf)

Welke delen van de plant zijn eetbaar? 

Wortel

Van de eenjarige plant kan de wortel gegeten worden (als de plant nog een rozet is). Eet de wortel net als pastinaak. Smaak: zacht, aards met een pepertje. Lekker in een stamppotje, bijvoorbeeld samen met worteltjes of in een stoofschotel. Smaakt ook goed bij nieuw-zeelandse spinazie, in wokgerechten of geroosterd met andere wortelgroenten.

Bloemknoppen

Deze kunnen ingemaakt worden, net als kappertjes.

Bloem

Deze smaken in de verte citroenachtig, of zoals iemand laatst zei ‘het smaakt naar sla met smaakjes’. Lekker bij aardbeien en munt of meloen en munt. De bloemen kunnen ook gebruikt worden ter decoratie. Laat vooral het steeltje aan de bloem zitten; hier zit sap in dat lekker zoetig smaakt.

Blad

Kan als groente gegeten worden, bijvoorbeeld in stoofgerechten, soepen en salades, samen met andere groenten.

Jonge zaaddozen (vruchten)

Deze vruchten van 1 – 1,5 cm zijn een delicatesse. Kook ze 15 minuten en bak ze daarna kort in olijfolie. Of Stoom ze.

Zaden

Als je een rijpe zaaddoos leeg schudt dan komen er zo’n 200 kleine donkerbruine zaadjes uit. Deze bevatten relatief veel (7-14%) zeldzame gamma linoleen zuren (GLA) een onverzadigd omega-6 vetzuur – er wordt dan ook teunisbloemolie van gemaakt. Dit werkt onder andere als ontstekingsremmer. Als je geen pers hebt, kun je ook de zaden door je maaltijden doen.

(GLA is ook te vinden in bernagiezaden (20-27%), in zonnebloemolie, sesamolie, hennepzaadolie, sojaolie, druivenpitolie en maisolie).

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s