Weetje: viooltjes kun je zowel in voorjaar als najaar in de tuin zetten

geel-paarse viooltjesViooltjes zijn kleurrijke bloemen die de tuin in elk jaargetijde op kunnen fleuren. En ze zijn nog eetbaar ook, dus geschikt voor de eetbare tuin. Eetbare bloemen zijn vrolijk, feestelijk, fleuren je recepten op (salade, cocktailprikkers, toastjes, taart, muffins, chocolade, soep enzovoorts) en verbinden je met de natuur.

Viooltjes zijn sterke, winterharde planten die zowel in de volle grond als in bakken gezet kunnen worden. Al is volle grond altijd voordeliger voor een plant. In de winter kunnen ze soms wat slap hangen bij vorst, ze komen meestal weer bij. In de winter is het wel handig om op vorstvrije dagen water te geven als het langer droog geweest is. Het viooltje houdt niet van langere droogte. Zet de plant op een zonnig plekje voor optimale bloei en haal de oude bloemen eruit, anders gaat de plant zaad vormen. Door de zaaddozen eruit te halen wordt de bloeitijd van de plant verlengd. En het is ook nog leuk om het zaad te verzamelen: dat kan weer op een vrij plekje uitgestrooid worden.

Winter- en zomerviooltjes

Viooltjes die in het vroege zomer gezaaid of geplant worden zijn eenjarig en bloeien in de winter en in het voorjaar.

Viooltjes die in het najaar gezaaid en gepland (van half september tot eind oktober is optimaal) worden zijn tweejarig en bloeien in de zomer. Ze zijn bestand tegen winterse omstandigheden. Soms worden ze in het voorjaar lang en gaan ze in de hoogte groeien. Als ze te lang worden kun je ze terug knippen. Ze gaan daarna opnieuw bloeien.

Zet viooltjes die de winter door moeten komen in een grote pot met drainage gat zodat er geen water in blijft staan. Potten die tegen een muur staan zijn beter beschermd tegen vrieskou. Je kunt ook de binnenwanden van de pot bekleden met bubbeltjesplastic tegen het kapot vriezen van de pot. Als je de plantjes dicht bij elkaar zet dan staat het mooier. Potten kun je het beste wat hoger zetten op een tafeltje, rekje of muurtje zodat ze niet aan de ondergrond vast vriezen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s