Knoflook in je eigen eetbare siertuin poten in het najaar

knoflook-pixabayKnoflook (Allium sativum) kun je makkelijk zelf kweken, dus waarom niet eens proberen in je eigen eetbare siertuin? Knoflook kan zelfs in potten gekweekt worden, maar in de volle grond is altijd makkelijker. De plant houdt van waterdoorlatende grond want de plant houdt niet van natte voeten. Je kunt knoflook het beste tussen half oktober tot eind november poten. Dat is een periode waarin er weer ruimte ontstaat in de eetbare tuinen – ruimte voor bijvoorbeeld knoflook.  Knoflook heeft er baat bij als de kou erover heen gegaan is. Poten in het voorjaar kan ook, maar de opbrengst is dan vaak minder. In de pot kun je beter wachten tot april.

Poten van Knoflook

Knoflook wordt niet gezaaid maar gepoot. Je hebt hiervoor een – liefst biologische –  knoflookbol nodig die je verdeelt in teentjes. Elk teentje dat je poot wordt weer een plant en knoflookbol. Een biologische knoflookbol heeft meer kans omdat deze niet behandeld is met chemische stoffen. Je kunt ook bollen kopen bij een biologische kweker zoals Vreeken’s Zaden of bij Leven van het Land.  Zij hebben ook allerlei bijzondere soorten knoflook te koop. De ene soort kun je langer bewaren dan de andere, op de websites vind je daar informatie over.

Het poten:

  • Zoek een zonnige plek om de knoflook te poten
  • Maak de grond waar je wilt poten goed los
  • Verdeel de knoflookbollen in teentjes. De grootste tenen geven de grootse bollen
  • Maak om de 10 cm gaatjes van 6 cm diep (houdt 30 cm ruimte tussen de rijen aan)
  • Plaats de teentjes met de puntjes omhoog in de gaatjes
  • Dek af met grond

Verzorging van knoflook

Knoflook is een makkelijke plant – er is geen specifieke verzorging nodig. Wel is het handig om de grond onkruidvrij te houden.

In het najaar geplante teentjes gaan direct wortelen en vaak vormen zich na een paar weken wat groene sprieten. In de winter ligt de groei stil – in het voorjaar loopt de plant weer uit.

Bij strenge vorst de planten eventueel afdekken met stro of droog blad.

Als het lang droog is dan is het wel handig om water te geven.

Oogsten van knoflook

De oogst is tussen juni en augustus. Je oogst de bollen voorzichtig met het loof eraan als het loof al flink geel geworden is. Hang de bollen te drogen aan het loof. Na twee weken drogen is de knoflook klaar voor gebruik in de keuken. Eén van de bollen kun je dan weer gebruiken om te poten in het najaar.

Het loof is ook te oogsten. Dat kun je tijdens de groei doen. Het heeft een lichte knoflooksmaak en is lekker door een salade.

Voedingswaarde

Knoflook heeft een hoge voedingswaarde. Er zit een stof in die weerstandverhogend werkt, en schimmels en infecties tegen gaat. Er zitten ook allerlei vitaminen in en knoflook helpt zelfs bij het verminderen van allergische reacties.
 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s