
Een plant wordt inheems genoemd als deze van nature in de omgeving voorkomt. Zo is veel van de wilde flora inheems. Door de eeuwen heen heeft natuurlijke selectie plaatsgevonden en hebben inheemse soorten zich aangepast aan het klimaat en de grondsoort van hun omgeving. Deze lokale plantensoorten doen het dan ook goed. Ze kunnen zichzelf redden en voortplanten. Ze groeien snel en zijn minder vatbaar voor ziektes. Hierdoor hebben ze niet veel mest of ander onderhoud nodig. Ze volgen het ritme van de seizoenen in de omgeving, ze zijn bijvoorbeeld afgestemd op de natuurlijke regen cyclus.
Inheemse planten zijn ook heel goed afgestemd op de lokale bestuivers (zoals bijen en hommels) in hun regio. Bestuivers kunnen bijvoorbeeld aangepaste lichaamsbouw hebben om nectar te winnen of hun spijsverteringssysteem is aangepast op specifieke planten. Inheemse planten passen met hun bloeitijd, uitlooptijd en winterhardheid bij de lokale bestuivers. De bestuivers zijn voor voedsel, leefomgeving en voortplanting afhankelijk van specifieke planten, en de planten zijn afhankelijk van de bestuivers voor hun voortplanting. Het is bijvoorbeeld bekend dat vlinders hun eitjes niet op allerlei planten afzetten, maar op specifieke waardplanten die als voeding dienen voor de larven. Het is een natuurlijk evenwicht, een samenwerking tussen soorten, dat in de loop van lange tijd gegroeid is.
Inheemse planten trekken dan ook veel insecten aan waardoor een balans in de tuin kan ontstaan waardoor de kans op plagen van insecten minder groot is. En de insecten dienen weer als voer voor vogels, die daarmee aangetrokken worden naar de tuin. Inheemse planten hebben dan ook een hoge ecologische waarde, ofwel waarde voor het ecosysteem: ze hebben een positieve werking op de biodiversiteit. Een grote diversiteit aan planten helpt daarbij.
Eetbaar IJsselstein heeft al vanaf het begin van het beheer en onderhoud van haar tuinen veel inheemse beplanting in de tuinen opgenomen, met name eetbare beplanting. Dat kunnen bijvoorbeeld planten zijn waarvan het blad en/of de bloemblaadjes eetbaar zijn of (een deel) van de plant in thee gebruikt kan worden. Van een heel aantal van deze planten verkopen wij regelmatig zaden en/of stekjes tegen een kleine prijs. De opbrengst ervan is voor de stichting. Kom eens een kijkje nemen in een van onze tuinen om inspiratie op te doen voor je eigen tuin!
Het belang van inheemse planten in je eigen tuin mag duidelijk zijn. Met de huidige schrikbarende teruggang van aanbod van inheemse planten (van de eens bloemrijke weilanden is intussen minder dan 5% over) en de daarmee samenhangende terugval van het aantal insecten (een terugval van 75%!) kun je de natuur een handje helpen door zelf nuttige planten met een hoge ecologische waarde aan te bieden in eigen tuin of plantenpotten.
Inheemse planten die in onze tuin(en) te vinden zijn:
- adderwortel
- bieslook
- blauwe bosbes
- bloedzuring
- boerenwormkruid
- bosaardbei
- damastbloem
- daslook
- driekleurig viooltje
- duizendblad
- echte kamille
- lange ereprijs
- framboos
- geelgroene vrouwenmantel
- groot kaasjeskruid
- grote engelwortel
- grote kaardebol
- gulden sleutelbloem
- hemelsleutel
- kleine pimpernel
- koningskaars
- korenbloem
- ongevlekt longkruid
- oranje havikskruid
- paarse morgenster
- smeerwortel (gewone)
- teunisbloem
- wilde marjolein
Ga naar: Fotoalbum op Facebook pagina EetbaarIJsselstein
Tips:
https://www.cruydthoeck.nl/ – interessante website met grote database van inheemse planten
http://www.plantenvanhier.nl/ – nieuw boek over inheemse planten
Pingback: WEETJES over de Bosaardbei | Stichting Eetbaar IJsselstein
Pingback: Boerenwormkruid – een veelzijdige, makkelijke plant in de eetbare siertuin | Stichting Eetbaar IJsselstein
Pingback: Daslook | Stichting Eetbaar IJsselstein
Pingback: WEETJES: Frambozen(blad) | Stichting Eetbaar IJsselstein
Pingback: Groot kaasjeskruid | Stichting Eetbaar IJsselstein
Pingback: Grote engelwortel | Stichting Eetbaar IJsselstein
Pingback: Kaardebol in de kruidentuin – stek | plant | bloemhoofd | zaden | wortel | kaardebolwortel thee | Stichting Eetbaar IJsselstein
Pingback: WEETJES over Gulden sleutelbloem (primula veris) | Stichting Eetbaar IJsselstein
Pingback: Presentje uit de Tuin – 1 | Teunisbloem | Stichting Eetbaar IJsselstein
Pingback: Tuinmelde (Rode) | Stichting Eetbaar IJsselstein
Pingback: Inheemse planten in de tuinen van Eetbaar IJsselstein – Stichting Eetbaar IJsselstein