Japanse Wijnbes – een fruitstruik met veel voordelen voor een eetbare siertuin

De Japanse Wijnbes (Rubus phoenicolasius) is verwant aan de braam. Dit blijkt uit de groeiwijze, met lange uitlopers die wel 3 meter kunnen worden. Deze takken moeten opgebonden worden langs een hekwerkje of draden. Het is een vaste, winterharde struik waarvan jaarlijks de oude takken die vrucht gedragen hebben gesnoeid moeten worden. Het wordt een grote struik.

De vruchten zijn niet vaak in winkels te koop maar zijn zeer de moeite waard. Als ze donkerrood en rijp zijn dan smaken ze heerlijk friszuur (lijkt wel wat op de smaak van rode bes, net als de kleur). Qua vorm lijken ze op de braam. Omdat de oogst gespreid is, kun je niet veel besjes tegelijk oogsten, maar in kleine porties. Je hebt dan wel lang achter elkaar iets te oogsten.

Als je er de plek voor hebt, staat de struik ook mooi in de tuin. In de Hooghe Camp tuin hebben wij de Japanse Wijnbes bijvoorbeeld bij een pergola staan en leiden we de lange takken met draad. Dan ontstaat een luchtig geheel van takken die eerst bloesem geven en later de prachtige bessen. De takken zijn wel voorzien van gemene kleine doorns. Dat is waarschijnlijk de reden dat vogels deze struik met rust laten waardoor je veel zelf kunt oogsten en je geen netten nodig hebt om over de plant te doen als de bessen gaan rijpen.

De plant staat graag zonnig.

Oogsttijd: juli – augustus. Tip: pluk geen oranje vruchten maar wacht tot ze mooi donkerrood zijn, Dan zijn ze het zoetst.

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s