Salie – 1 van 7 top kruiden

Salie (Salvia officinalis) hoort bij de keukenkruiden, al is het niet bij iedereen zo bekend als peterselie en selderij bijvoorbeeld. In de Nederlandse keuken wordt het kennelijk minder gebruikt. Het heeft een heel eigen, typische smaak die je moet leren waarderen. Ook is het een mooie plant in de tuin.

Daarnaast is Salie heel gezond en komt het al voor in middeleeuwse boeken over geneeskrachtige kruiden, zoals in “Healing plants” van Hildegard van Bingen. Een van de opvallende eigenschappen is dat salie ontsmettend werkt. Ook nu wordt dat nog erkend. Een greep uit boeken over salie:

In het uitgebreide naslagwerk van Spectrum Natuurgids “Kruiden – zelf kweken, zoeken en gebruiken” van Roger Phillips & Nicky Foy worden vele geneeskrachtige eigenschappen van salie genoemd, zoals:

De geneeskundige mogelijkheden van salie zijn velerlei. In de VS is het bijvoorbeeld erkend als mondwater en gorgeldrank, tegen mondzweren, bloedend tandvlees en keelpijn. […] Gebruik in de keuken veel salie om gezond te blijven.

In “Zelfgemaakte bereidingen met geneeskrachtige kruiden” van Anne McIntyre staat een recept voor een pittige gorgeldrank die helpt bij een zere keel. Haar tip is om echte salie (met paarskleurig blad) en een cayennepeper plant bij elkaar in een pot te zetten. Dat staat decoratief, en je hebt dan gelijk twee belangrijke ingrediënten voor de gorgeldrank bij de hand. Volgens Anne is gorgelen met salie een hele goede manier om een zere keel te verzachten en infecties te stoppen, en is cayennepeper ook heel antiseptisch en pijnstillend. Het recept:

Ingrediënten voor 200 ml gorgeldrank:

  • 4 tl verse of 2 tl gedroogde salieblaadjes
  • klein plakje cayennepeper of snufje chilipoeder
  • snufje zeezout
  • 200 ml kokend water
  • 2 el honing
  • 2 el appelciderazijn

Bereiding

  1. doe de salie en cayennepeper in een pot en giet het kokend water erover.
  2. sluit de pot en laat 10-15 minuten trekken. Voeg dan een snufje zout toe, dat helpt om de infectie te bestrijden.
  3. voeg ciderazijn en honing toe en roer goed.

Toepassing

Gorgel 3-6 keer per dag met een half kopje of gebruik het mengsel in een keelspray en de pijn zal snel verminderen.

Salie wordt ook culinair gebruikt:

Men plukt enkele blaadjes salie voor keukengebruik, met name om ze bij vette gerechten te voegen, eventueel in pannekoeken, want ze vergemakkelijken de vertering. Salie combineert goed met kaas bijvoorbeeld in kaasomeletten. Ook met vis doet salie het goed.

[…] Salie is een sterk antibiotisch kruid. Salie kalmeert en versterkt het zenuwstelstel en bevordert de spijsvertering.

Uit: 100 geneeskruiden door Millie Uyldert

Uit het boekje “Fythotherapie – praktische kruiden- en plantengids”:

Salvia wordt met name geroemd om haar zweetremmende werking. Het blad van de Salvia bevat fyto-oestrogenen waardoor deze bij uitstek geschikt zijn om typische overgangsklachten zoals opvliegers en nachtelijk transpireren te behandelen.

Voor een lekkere kruidenthee (tisane genoemd) beveelt Modeste Herwig in haar leuke boek “Thee Tuin – zelf theeplanten kweken, oogsten en mengen” met name ananassalie en mirt-salie aan vanwege de fruitige smaak en zoete mirtegeur.

Salie is er in tientallen soorten, en allemaal zijn het prachtige borderplanten. Het blad is mooi, net als de polvorming en de bloei. Ananassalie heeft bijvoorbeeld een prachtige rode bloei. Er zijn ook salies met een roodkleurig of bontkleurig blad, of met die kleinbladig zijn.

Een Thee van Salie uit het boek Thee Tuin:

Ananassalie en mirt-salie zijn heerlijk met citroenmelisse, roomse kervel en bergamot-plnat. Combineer echte salie met citroengras en moerasspirea, gezoet met honing voor een mildere smaak. Maak meen aromatische ijsthee met framboosblad, ananassalie, geurgeranium, stevia en anijsafrikaantje.

In het prachtige “Bloemen met smaak – 50 eetbare bloemen & 25 verrassende recepten” van Anna Koster zijn meerdere recepten te vinden met het gebruik van blad en/of bloemetjes van salie, zoals het recept “Tropisch feestje van gewokte daglelie met risotto” of  “preisoep met lavendel”.

Een top 7 van kruiden

Ook de recente wetenschap onderschrijft de geneeskrachtige werking. In het zijn boek “Eet om ziekte te verslaan” uit William Li beschrijft hij vijf natuurlijke verdedigingssystemen van ons lichaam (angiogenese, regeneratie, het microbioom, DNA-bescherming en immuniteit).

Een Ted-talk video van hem: https://www.youtube.com/watch?v=OjkzfeJz66o

Hij heeft een lijst gemaakt van 200 soorten voedingsmiddelen die een sterke geneeskrachtige werking hebben. Daar staan onder andere 7 verse kruiden bij: salie, basilicum, oregano, rozemarijn, tijm, majoraan en munt.

In deze kruiden (behalve oregano) zit bijvoorbeeld de bioactieve stof rozemarijnzuur. Deze stof dankt zijn naam aan het feit dat hij voor het eerst in rozemarijn werd ontdekt. Dit zuur heeft epigenetische effecten die helpen bij het natuurlijke verdedigingssysteem van ons lichaam.

Zijn idee in een notendop: eet elke dag 5 voedingsmiddelen die 1 van de 5 natuurlijke verdedigingssystemen ondersteunen.

Lees meer:

Kruid van de maand – SALIE 

Recepten met Salie

Tips en recepten op Facebook

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s