Raapstelen – een ouderwets bladgroente die je snel kunt kweken

Raapstelen zie je niet veel in de winkel. Dit komt omdat ze, eenmaal afgeknipt, niet lang houdbaar zijn. Soms wordt het in  bosjes verkocht in biologische winkels of op de markt. het wordt ook wel bladkool genoemd.

Van raapstelen eet je het jonge blad: je kunt het afknippen of snijden als het ongeveer 10-15 cm hoog is. Je kunt het iets langer bewaren door het in koud water te leggen, om te voorkomen dat het slap wordt. Maar kort voor de maaltijd afknippen is het lekkerste.

Zaaien

Raapstelen zijn leuk om te kweken omdat het in het voorjaar één van de eerste bladgroentes is en vanaf 6 weken na het zaaien al te oogsten is.  Het blad is fris en een beetje knapperig. Zaai onder glas in februari-maart, in de volle grond van maart tot half april. De vroegste zaaisels hebben het minste last van ziektes. Het is leuk om het zaaien te verdelen: elke week een beetje – dan verdeel je de oogst. Zaai in losse grond en geef voldoende water (niet op het blad maar op de aarde). Je kunt raapstelen na ongeveer 3 weken nog een tweede keer oogsten.

In de zomer krijgen raapstelen te veel last van ziektes – daarom wordt het dan niet meer gezaaid. In augustus kun je het nog een keer zaaien.

Biologische zaden

In de Hooghe Camp tuin gebruiken we “Raapsteel Namenia”, biologische zaden van  de Bolster.

Variant

Mizuna is een Japanse bladgroente met een mild peperige smaak en is familie van de raapsteel. Het blad lijkt erop, maar is wat dunner en rafeliger. Het smaakt ietsje pittiger. Er is groene en rode mizuna.

Weetjes

Raapstelen zijn eigenlijk de jonge plantjes van diverse kolen, het is dus een koolsoort. Doordat je ze dichter bij elkaar zaait en jong oogst worden er geen knollen gevormd.

Gebruik

Rauw: in salades of in een stamppot. Je kunt ze ook wokken, stoven, roerbakken (een paar minuten is voldoende) of in de soep doen.

~ Clarie

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s