Lavas ofwel Maggiplant – vers uit de tuin

Lavas ofwel Maggiplant

Levisticum officinale

jonge Lavas

Lavas is een vaste, schermbloemige plant die behoorlijk groot kan worden.  In de winter verdwijnt de plant, maar de wortels blijven leven en in het vroege voorjaar komt de plant weer op. In de loop van de jaren wordt de plant groter, net als het wortelstelsel.

Zaaien of scheuren

Je kunt Lavas vermeerderen door zaaien of scheuren.  Zaaien kan in maart of april. De plant kan ook vermeerder worden door deze te scheuren. Je graaft dan de plant uit en verdeelt deze in stukken. Dit kan het beste met planten die niet ouder zijn dan 3-4 jaar. Deze stukken plant je elk op een eigen plek. Omdat de plant groot wordt heb je zeker 50×50 cm nodig om de plant in te zetten.  Vanwege de grootte die de plant bereikt na een paar jaar is het handig om een plek te kiezen waar de plant niet in de weg staat (bijvoorbeeld omdat de plant te veel schaduw gaat geven voor andere planten) en kan blijven staan.

Zaden

Zaden kun je winnen na de bloei van de plant. Ket kiemen kan 3-4 weken duren. Het is nodig om de grond vochtig te houden, anders komen de zaden niet uit. Lavas kan ook in een pot, maar die moet dan wel groot genoeg zijn, minimaal 30 cm doorsnede.

Weetjes

  • De stengels van lavas zijn hol. Aan het einde van het seizoen sterven de stengels af en kun je ze uit de grond trekken.
  • Ook de zaden kun je als smaakmaker gebruiken.

Oogst

Knip de takjes met blad en al af als je blad wilt oogsten. Deze takjes kun je dan thuis nog in het water zetten totdat je het blad gaat gebruiken.  Als je wilt kun je blad drogen voor gebruik in de winter omdat de plant dan verdwijnt.

Gebruik

Lavas is een sterk geurend kruid met een hartig aroma dat gebruikt wordt om bijvoorbeeld bouillon, stoofpotjes of sauzen op smaak te brengen. De smaak heeft wel wat weg van maggi, vandaar deze benaming voor de plant. Het wordt wel als smaakvervanger gebruikt ter vervanging van zout. Lekker in kruidenboter met peterselie en bieslook.  Past goed in erwten- en bonensoep. Gebruik met mate vanwege de sterke smaak.

De blaadjes gebruik je fijngehakt. Je kunt de steeltjes ook gebruiken, blancheer ze dan eventjes.

De zaden hebben een soortgelijke smaak als het blad maar zijn wat zoeter.

~ Clarie

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s