Aardbeien snoepen uit de tuin

Naast de frambozen zijn de aardbeien in de Hooghe Camp tuin populair bij bezoekers. Op diverse plekken in de tuin zijn aardbeien te vinden, met name in de verhoogde bakken, maar ook hier en daar in de volle grond. Naast de ‘gewone’ aardbeien zijn er heerlijke bosaardbeitjes te vinden in een tuin vak veldje bij een van de ingangen van de tuin.

Er staan diverse soorten aardbeien in de tuin – het zijn doordragende soorten, oorspronkelijk bij Aardbeiplantje vandaan. Dat wil zeggen dat ze niet in een korte periode veel aardbeien geven, maar de aardbeien gedoseerd over een langere periode aan de planten verschijnen. De pluktijd loopt dan ongeveer van juni tot ver in september. Op die manier is er een langere periode altijd wel een aardbei te vinden in de tuin. Sommige (klein)kinderen weten dat precies en gaan als ze in de tuin op bezoek komen eerst op zoek.

Planten en Vermeerderen

Een aardbeiplant is een vaste winterharde plant, maar is niet wintergroen. In het najaar sterft hij af om in het voorjaar weer opnieuw uit te lopen. Het 2e en 3e jaar geeft de plant de meeste oogst – daarna draagt deze steeds minder vrucht. Daarom is het een goed idee om na drie jaar de moederplant te vervangen door een stekje of nieuwe plant.

Het makkelijkst is om te beginnen met kleine aardbeiplantjes en deze in april in de grond te zetten (in een pot kan ook, als deze minimaal 10-11 liter inhoud heeft en het water weg kan). Zand of kleigrond kan allebei. Op zandgrond moet wel vaker water gegeven worden en op kleigrond is het oppassen dat er geen water blijft staan, want daar houdt de aardbeiplant niet van. Bij het in de grond zetten is het opletten dat het hart van de plant boven de grond staat – dus niet te diep en niet te ondiep planten is het beste.

Het is beter om aardbeiplanten niet te dicht op elkaar te zetten. Dan kunnen ze beter drogen na regen, en je kunt er beter bij om te plukken.

Je kunt ook half augustus nieuwe aardbeiplanten in de grond zetten. Je hebt dan het jaar erop oogst.

Aardbeien planten zich voort met uitlopers waaraan een klein plantje, een stekje,  verschijnt. De beste tijd om te stekken is half augustus. Een makkelijke manier is om stekjes die al wat worteltjes hebben in een potje met potgrond te zetten, terwijl je de uitloper nog aan de moederplant vast laat zitten. Geef het plantje steeds water, en na verloop van tijd heeft deze genoeg wortels gevormd. Je kunt dan de uitloper doorknippen.

Verzorgen

Een aardbeiplant moet voldoende water krijgen, anders zullen de aardbeien niet lekker zijn. Af en toe wat mest helpt ook.

Knip af en toe uitlopers af, want deze gaan ten koste van de productie van aardbeien.

Het is lastig om iets tegen vogels te doen die ook graag een aardbei lusten. Netten kunnen helpen, maar fraai staat dat niet. In onze tuin accepteren we dat ook vogels af en toe mee-eten.

Oogsten

Doordragende aardbeien kunnen vanaf juni tot september of zelfs oktober geplukt worden. In de tussentijd vormt de plant steeds nieuwe bloemen en daarna aardbeien.

De bloemen van de aardbei zijn ook eetbaar, maar dan krijg je natuurlijk geen aardbei meer.

Gebruik

Aardbeien kunnen natuurlijk vers gegeten worden en in talrijke toetjes. Een lekker toetjes is bijvoorbeeld: warm wat honing op in een koekenpan, zodat deze vloeibaar wordt en voeg de aarbeien toe. Strooi er wat zwarte peper en gesnipperde muntblaadjes overheen. Heerlijk!

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s