Kunnen we straks Hibiscus thee zetten uit eigen tuinen?

Al een tijdje was ik op zoek naar de hibiscus plant waar je de echte hibiscus thee van kunt zetten. Jaren eerder had ik de vergissing gemaakt te denken dat deze thee komt van de Hibiscus syriacus en daar stekken van in de tuin gezet. Nu is dat wel een mooie plant, maar van de bloemen kun je geen hibiscus thee zetten.

Vorig jaar vond ik zaden van de ROSELLA Hibiscus sabdariffa bij Vreeken’s zaden. Dit is de echte!  Als je de bloemen droogt krijg je de wat zurige Hibiscus thee die ik heel lekker vindt. De thee is ook los te koop, maar uit eigen tuin is natuurlijk leuker.

Deze eenjarige plant blijkt nog veel meer eetbare toepassingen te hebben. Zo kunnen de jonge blaadjes en stengels gegeten worden als een kruidige, zurige variant op spinazie of als smaakmakers gebruikt worden in vis- en rijstgerechten. Dit laatste schijnt een gebruik te zijn in Senegal.

De bloemen zijn mooi om te zien en eetbaar en kunnen in salades of gebak gebruikt worden, met name de donkerrode kelk is smaakvol.

De vruchten die verschijnen na de bloei zijn ook mooi om te zien en ook hiervan kunnen drankjes gemaakt worden.

Volgens sommigen bloeit de plant pas in oktober, maar misschien met de huidige warme zomers wat eerder.

Het zaaien gaat alvast goed – vrijwel alle zaailingen komen op. Nu nog mooie plekken ervoor vinden en dan hopelijk straks bloemen & vruchten.

Zaaien

Maart-april binnen of mei-juni buiten. Kiemt makkelijk bij warmte. Houdt van doorlaatbare grond, zon en voldoende water.

Geef de plant 50×50 cm. De plant kan groot en hoog worden (150-175 cm). Kan ook in een (grote) pot.

Oogst

De plant bloeit laat in het seizoen, in ons land moet het daarvoor wel lang genoeg warm blijven. De vruchten die daarna verschijnen zijn ook waardevol. De plant is vorstgevoelig – zodra de vorst verschijnt is het afgelopen.

~ Clarie

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s