Plant van de Week | Zomermargriet | Chrysanthemum Dernier Soleil

De Chrysant “Chrysanthemum Dernier Soleil” hebben we dit jaar voor het eerst in de tuinen. Het is een traditionele soort, afkomstig uit Frankrijk en wordt ook wel Zomermargriet genoemd. De plant bloeit al vanaf eind juli, en gaat ondanks het herfstige weer nog gewoon door. Niet met grote bloemen, maar wel vrolijke, open en veel bloemen. De planten zijn heel goed aangeslagen, vooral in de Historische Kruidentuin waar de grond beter doorlaatbaar is. Het zijn mooie bossige planten geworden, goed vertakt met veel bloei. Vaak worden de randen van de bloem nog wat meer oranje/abrikoos, een warme kleur. De bloei kan aanhouden tot aan de vorst in november.

Het is een vaste plant. Daar zijn we blij mee, want vaste planten keren elk jaar zelf terug en worden dan weer wat groter. Dat geeft minder onderhoud dan eenjarige planten. De plant is goed winterhard, maar houdt niet van een natte winter. In de winter verliest deze chrysant het blad.

Hoogte: 50 – 70 cm

Standplaats: zonnig, goed doorlaatbare grond, niet te nat. Houdt van kalkrijk. Kan ook in een pot. Mooie borderplant.

Bloeitijd: lang – van juli – november

De open bloemen zijn gunstig voor bijen en hommels. Snijbloem die lang houdbaar is. In de morgen plukken bevordert de houdbaarheid.

Plant van de Week omdat de plant iets zonnigs geeft aan de tuin terwijl de tuin over haar hoogtepunt heen is. In de Historische Kruidentuin staat deze tuin in twee vakken: Oost en Zuid. In de Hooghe Camp tuin staan ze aan de rand van een vak.

Eetbaar

Zowel het blad als de bloemblaadjes van de chrysant zijn eetbaar. Het blad wordt soms zelfs als groente gegeten, bijvoorbeeld door een gemengde salade. Jong blad is dan het lekkerst. Het heeft een karakteristieke smaak die na de bloei nog sterker wordt. De bloemblaadjes zijn leuk als decoratie (het hart van de bloem wordt niet gegeten).

Vermeerderen

  • Zaaien: maart binnen of eind april/begin mei in de volle grond.
  • Stekken: eind maart/begin april kun je de nieuwe scheuten die onder aan de plant groeien eraf halen. Zorg dat de scheuten zo’n 6-7 cm lang zijn. Laat alleen de bovenste blaadjes zitten – de rest verwijder je. Zet de stekjes eerst in water om te laten wortelen of zet ze direct in een potje (eventueel met stekpoeder). Als er nieuw blad verschijnt weet je dat het stekje is aangeslagen. Na 21 mei kunnen de stekjes de volle grond in. In plaats van de nieuwe scheuten kun je ook toppen gebruiken.

Onderhoud

Top de plant voor de langste dag; dit houdt de plant lager en geeft meer bloemen.  Het nadeel is dat ze dan natuurlijk later bloeit.  Top eventueel een gedeelte, dat spreidt de bloeitijd.

Snoeien kan na de winter, in het voorjaar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s