Olijfkruid – voor geur in je tuin

Olijfkruid, Santolina, is een naar ingemaakte olijven geurend kruid. Het wordt ook wel Heiligenbloem genoemd. Er zijn diverse varianten, in onze tuinen staat de rosmarinifolia. Het is een aromatisch heestertje dat oorspronkelijk uit het Middelandse Zeegebied komt. Vaste plant die groen blijft in de winter.

Hoogte: 10-50 cm

Bloeitijd: juli – augustus met kleine, bolvormige, zachtgele bloemetjes

Standplaats: liefst zandgrond, zonnig. Kan goed tegen droogte en heeft een hekel aan natte voeten. Geschikt al bodembedekker of als haagje. Ook leuk in een pot of een kruidenspiraal.

Onderhoud

In het voorjaar flink snoeien.

Hoe meer wordt geoogst hoe bossiger en voller de plant wordt.

In de winter de voet bedekken met mulch.

Vermeerderen

Olijfkruid kun je delen en stekken.

Eetbaar

Heeft opwekkende en ontsmettende eigenschappen en werd daar vroeger vaak voor gebruikt. Culinair gezien kan er van het blad en jonge stengel goed pesto van gemaakt worden en kan het vers toegevoegd worden aan pasta’s en salades. Een paar steeltjes aan een glas prosecco toevoegen geeft een extra smaak. Gedroogd is het niet goed bruikbaar.

Van het blad en de bloemetjes kunnen kruidenzakjes gemaakt worden die insecten en motten weren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s