Laurier – Laurus Nobilis

Ook wel keukenlaurier genoemd vanwege de culinaire eigenschappen van de plant. In de tuin is het ook een mooie vaste plant (heester) die als solitair in de tuin kan staan, maar ook gebruikt kan worden voor hagen. In de Historische Kruidentuin staan bijvoorbeeld laurier hagen om een deel van de vier vakken van de tuin. Andere namen zijn edele laurier of echte laurier.

Laurier kan goed gesnoeid worden en is decoratief. Kan ook goed in een pot gezet worden.

De Laurus Nobilis wordt soms verward met de laurierkers (Prunus laurocerasus), een niet eetbare struik die vaak als haag gebruikt wordt.

Het blad van de laurier wordt meestal gedroogd gebruik in gerechten. Het blad moet langer meegekookt worden om smaak af te geven. Daarna wordt het blad verwijderd – het blijft hard en kan niet gegeten worden.

Gedroogd blad geeft een intensere smaak dan vers blad. Het gedroogde aromatische, kruidige en beetje bittere blad van laurier kan in veel gerechten meegekookt worden om het extra smaak mee te geven, zoals:

  • aardappel
  • augurk (ingelegd)
  • beurre blanc
  • bolognese
  • bouillon
  • bouquet garni
  • groentesoep
  • hachee
  • jus
  • kip
  • komkommer (ingelegd)
  • marinade
  • ratatouille
  • rode biet
  • rode kool
  • sauzen
  • stamppot
  • stoofvlees
  • wildragout
  • zuurkool

Laurierblad is gezond, wekt de eetlust op en helpt de vertering.

Van laurierblad kun je ook makkelijk een laurierolie maken door 30-40 gram gedroogde en gekneusde laurierblaadjes en 200-250 gram olijfolie, zonneboemolie, amandelolie of kokosolie samen in een glazen pot te doen. De blaadjes laurier moeten helemaal bedekt zijn met de olie. Dit zet je 3-4 weken weg in het donker (af en toe schudden). Dan is je laurierolie klaar voor uitwendig gebruik en kun je deze zeven zodat alleen de geurende olie over blijft. Laurierolie heeft onder andere een ontspannende werking. Bewaar het in het donker. Weetje: de beroemde Aleppo zeep wordt gemaakt met laurierolie als ingredient.

Verzorging

Laurier is wintergroen maar krijgt wel graag bescherming in de winter. De plant houdt van goed doorlaatbare grond. Bij langere droogte water geven.

In mei of juni kan laurier gesnoeid worden, liefst met een snoeischaar en niet met een heggenschaar. Tussendoor kunnen te lange takken diep teruggesnoeid worden.

In mei kan de plant extra biologische voeding gebruiken.

Vermeerderen

Laurier kan goed vermeerderd worden door het nemen van een kopstek of wortelstek. Soms ontstaan er ook stekken aan de onderkant van de plant.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s