Kruipend Zenegroen | Ajuga reptans ‘Atropurpurea’

Soms heb je van die planten die vrij onopvallend zijn, die je amper opmerkt. Kruipend Zenegroen is er zo eentje. Bij deze variant is het blad donkergroen tot bruinpaars en vormt het dichte bedden. Toch heeft ze veel fijne eigenschappen. In de bloei valt de plant wat meer op: dan krijgt ze blauw-paarsbloeiende aren die boven het blad uitsteken.

We hebben deze plant graag in de tuin omdat het een bodembedekker is – dat scheelt weer onkruid en combineert makkelijk met andere planten. Wel jammer dat Kruipend Zenegroen van een vochtige bodem houdt – dat is de afgelopen jaren moeilijker geworden. Toch komt de plant her en der op nieuwe plekken op in de vakken. Heel winterhard.

Overblijvende, vaste plant – blijft groen in de winter. Vormt vrij dichte bedden. Is ook in het wild te vinden. Bijenplant – fijn voor de bijen dat de plant vroeg in het jaar bloeit.

Standplaats: vochtig, half-schaduw
Hoogte: bodembedekker, bloemen 10-30 cm
Bloeitijd: eind april – juli
Vermeerdering: door worteluitlopers. Verplaatst zich door de tuin.

Vermeerderen:
de plant is makkelijk te vermeerderen door te delen of door wortelstokken af te knippen en op een nieuwe plek te planten, bedekt met aarde. De eerste tijd water geven.

Eetbaar:
Jonge blaadjes en stengels zijn lekker in (gemengde) salades en smaken naar champignon. De lente is de beste periode hiervoor. Oudere blaadjes worden bitter. De wat pittig smakende bloemetjes zijn ook eetbaar en kun je gebruiken in kruidenboter en aardappelschotels.

Medicinaal:

Heeft geneeskrachtige eigenschappen, helpt onder andere bij keelpijn vanwege adstringerende eigenschappen.

Aftreksel dat helpt tegen kriebelhoest: neem 30 gram gedroogd zenegroen en giet er 0,5 liter kokend water op. Laat dit 10 minuten trekken. Voor gebruik zeven. Drink er 3-4 theeglazen van per dag.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s