Zonnekruid | Helenium autumnale

Zonnekruid is een vaste plant die mooi staat in een border en vormt pollen. Breidt zichzelf uit. Niet wintergroen maar wel heel goed winterhard- de plant kan veel vorst verdragen. De plant behoort tot de familie van de Asteraceae en er zijn ruim 40 soorten, van geel tot oranje/rood/bruin. Het is een ouderwetse plant die bezig is met een comeback. De Helenium autumnale komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika. Deze soorten zijn niet allemaal vast. In de Historische Kruidentuin staat bovenstaande gele soort met een bruin-geel hart. De plant staat stevig in de border met rechte stelen. Voor een stevige, bossige plant, eind mei een beetje terugknippen, de plant bloeit dan wel iets later. 

Goede bijenplant – hommelplant – vlinderplant – drachtplant. Ook geschikt als snijbloem en droogbloem. Geschikt voor de prairietuin en natuurlijke tuinen. De plant kan in allerlei tuinen makkelijk gecombineerd worden.

Hoogte: de hoogte varieert, afhankelijk van vocht en voeding tussen de 60-150 cm.

Bloeitijd: bloeit lang, van juli tot oktober. Door het verwijderen van uitgebloeide bloemen verleng je de bloeitijd omdat je dan zaadvorming voorkomt.

Standplaats: zonnig, met goed doorlaatbare grond. Kan tegen wat droogte maar houdt niet van natte winters.

Vermeerderen

De plant is makkelijk te delen: ze vormt onderaan nieuwe rozetjes die gemakkelijk van de moederplant afgesneden kunnen worden en met wortel en al op een andere plek gezet kunnen worden. Oudere pollen (3 jaar) kunnen het beste in het voorjaar gedeeld worden. Gebruik dan alleen de buitenste delen om te herplanten – het hart kun je wegdoen, daar zit na 3 jaar minder kracht in.

Ook kun je in oktober polletjes weghalen bij de moederplant, die aan de basis groeien. Zie de afbeeldingen, waar Jordy pollen met wortel en al met zijn schepje afsnijdt van de moederplant en deze in potjes zet.

Helenium autunnale kan ook goed gezaaid worden, van april-juli, op een warme plek. Het zaad zou binnen 4 weken moeten kiemen. Lukt dit niet, dan is een koudeperiode nodig. Je kunt dan het zaaisel 2-4 in de koelkast zetten en daarna weer op de warme plek.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s