Bellenplant | Fuchsia magellanica Gracilis

Een prachtige vaste plant in de Historische Kruidentuin is de winterharde en wintergroene Bellenplant – de Fuchsia magellanica Gracilis. Het is een van de weinige Fuchsia soorten die onze winters goed doorkomt in de volle grond. De meeste andere soorten moeten in een pot binnen overleven. Soms wordt aangeraden om de plant wat te beschermen in de winter, maar wij hebben dat sinds we de tuin in 2014 zijn gaan onderhouden niet gedaan en de plant heeft daar geen last van gehad.

Het leuke is dat de bloei heel lang is: van juni-juli tot in oktober en dit jaar bloeit de plant zelfs nu nog (26 november). De bloemen zijn vrij klein voor een fuchsia en rood met paars.

Eetbaar

Na de bloei worden kleine vruchten gevormd. Deze zijn eetbaar en als ze rijp zijn lekker zoet. Wel veel werk om te plukken omdat ze zo klein zijn. De bloemetjes zijn trouwens ook eetbaar (wel handig om de meeldraden eruit te halen, want dat eet niet lekker).

Standplaats

Deze Fuchsia kan in de zon staan en in de halfschaduw en kan tegen droogte. In de kruidentuin is de grond goed doorlaatbaar. De plant bereikt daar makkelijke een hoogte van 170-180 cm. In 2018 hebben we een stek in onze 2e tuin geplaatst, de Hooghe Camp tuin. Daar is zware kleigrond. De stek doet het goed en is nu zo’n 50 cm hoog – ze lijkt wel wat langzamer te groeien in deze tuin.

Vermeerderen

De plant is makkelijk te stekken en vormt rond de moederplant ook zelf stekken. Vanwege de diepe wortels voorzichtig uitgraven als je de stek wilt verplaatsen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s