Kerststukje maken met groen uit de tuin – diy

Kerststukjes 4 en 5

Alle bovenstaande stukjes zijn gemaakt met groen uit tuin of bakken, gedroogde bloemen uit de tuin en aangevuld met een klein beetje kerstmateriaal zoals kerstballen, kralenslingertjes, lint, zilver gespoten gedroogde papaverzaaddozen, en rode bessen uit de winkel.

Leuke materialen

Wat kun je zoal gebruiken uit de tuin? Natuurlijk dennengroen en hulst (liefst met rode besjes) maar er is meer te vinden. Het groen van een taxus is heel geschikt, maar het is ook leuk allerlei soorten groen te gebruiken. Als je meerdere soorten groen in het stukje verwerkt dan ziet het er levendig uit. Bijvoorbeeld: olijftakjes, lavendeltakjes, rozemarijn, kerriekruid, klimopgroen met vruchten, meidenhaar, mahonia, rozenbottels, takjes van rotsheide, rood of wit bloeiende skimmia (bloeit in november/december), eucalyptus, rozentakjes (met of zonder rozenbottels), droogbloemen, dennenappels, eikeltjes enzovoorts.
Ook kun je blad of droogbloemen goud, zilver of rood kleuren met een spuitbusje, kralenslierten op ijzerdraad toevoegen, kerstballen, linten, kaneelstokjes enzovoorts.

Verder heb je potjes, bakjes, schoteltjes met oase prikker of iets dergelijks nodig om het stukje in op te bouwen en voldoende oase. Als je een bakje gebruikt dan is het handig om de oase er 2 cm bovenuit te laten steken. Gebruik je een schoteltje met steker, dan kun je de oase eventueel bedekken door een stukje stof of breed lint.

Om lege plekken te bedekken is het handig om mos te gebruiken. Ik had dit niet bij de hand en heb gedroogd boerenwormkruid gebruikt om kale stukjes op te vullen.

Werkwijze

Laat de oase eerst een tijdje goed water opnemen door het onder water in een teil of emmer te leggen.

Snij de oase op maat voor je bakje of pot (2 cm erboven uit laten steken). Het is mooier om een vierkant blok aan de bovenkant een beetje bij te snijden zodat het er minder hoekig uitziet. Dit gaat makkelijk met een aardappelschilmesje.

Bedek de zijkanten eventueel met mos.

Steek eerst de onderste takjes in de oase, rondom. Het is handig om het potje steeds te draaien terwijl je bezig bent – dan ziet het er uiteindelijk gelijkmatiger uit.

Steek een langere tak in het midden als eye-catcher.

Vul daarna het groen steeds meer in, afwisselend diverse soorten.

Vul aan met kerstmateriaal zoals kerstballen, linten, kralen of gekleurde gedroogde bloemen.

Doe eventueel een lint om het potje.

Vers houden kerststukje

Geef om de paar dagen een klein beetje water en/of maak nat met plantenspuit. Zet het stukje niet boven een verwarming.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s