IJsselstein Eetbaar!

Wat kun je zelf doen, als je IJsselstein eetbaar wilt maken en voedsel dicht bij huis wilt brengen? 

===========================================================================

Voorzaaien – je kunt al beginnen in februari 

Als je binnen een zaaibakje of potjes kwijt kunt, dan kun je in februari al beginnen met het voorzaaien van een aantal planten. De zaailingen kun je dan een paar weken later buiten plaatsen. Lees meer

===========================================================================

Leg een eigen moestuin aan – elke plek is groot genoeg

Ga aan de slag met een eigen moestuin(tje). Je kunt al heel veel doen met een klein stukje grond of in bakken. Voorbeelden: de mini-moestuin, plantenbakken, bakken op het balkon, eetbare planten tussen bloeiende planten, een tegel uit de bestrating halen en er een enkele plant of struik in zetten, enzovoorts.  Ook een verticale moestuin is mogelijk, waar je bakken aan hangt.

Weet je bijvoorbeeld dat je van 1 krop sla en ook van snijbiet heel veel keer kunt plukken als je steeds alleen de buitenste bladeren gebruikt? Daarna groeit de plant weer verder.  En dat het veel goedkoper en lekkerder is om je eigen kruiden te kweken dan kruiden in de supermarkt te kopen? 

  • In dit artikel vind je een zaaikalender
  • Via deze link vind je een groot overzicht van kruiden (Groei&bloei)

===========================================================================

Zet inheemse planten in je tuin

Inheemse planten zijn decennia lang ingespeeld op de plaatselijke natuur, zoals de weersomstandigheden en de insecten. En de insecten zijn ingespeeld op de beplanting – ze versterken elkaar. Inheemse planten zijn sterk en hebben daardoor weinig verzorging nodig en vaak zaaien ze zichzelf uit. Het zijn vaak langbloeiers waar bijen, hommels, vlinders en andere insecten veel aan hebben. Lees meer in het artikel in het landelijke magazine Buitenleven (editie augustus/september 2020) over inheemse planten in de tuinen van Eetbaar IJsselstein.

In maart, april en september houdt Eetbaar IJsselstein stekjesmarkten waar zaden & stekjes van inheemse planten te vinden zijn.

==========================================================================

Sluit je aan bij Eetbaar IJsselstein als je het leuk vindt om gezamenlijk te tuinieren!

Vind je het leuk om samen met anderen te tuinieren, te oogsten en koken met eigen groenten & kruiden? Sluit je aan bij Eetbaar IJsselstein en doe mee met het ‘eetbaar netwerk’.

===========================================================================

Er is meer eetbaar dan je denkt! 

Het aanbod van groenten in de supermarkt is maar een deel van de groenten die eetbaar zijn. Zo zijn er zogenaamde ‘vergeten groenten’ die niet massaal verbouwd worden, maar wel goed zelf verbouwd kunnen worden. Voorbeelden hiervan zijn: Brave Hendrik, Komkommerkruid, Bataat, Tuinmelde of Winterpostelein. En weet je dat Paarse Morgenster een inheemse vergeten groente is?

En wist je dat bijvoorbeeld een roos ook eetbaar is? Er is zelfs een heel boekje over geschreven: rozen om op te eten.  En dat een roos maar de ruimte van 1 stoeptegel nodig heeft om goed te kunnen wortelen? De wortels groeien namelijk vooral de diepte in. Een ideale plant om tegen de muur naast je voordeur te zetten.

Er zijn nog veel meer bloemen eetbaar, zoals je kunt vinden in deze lijst

Of kijk in onze Planten database voor meer ideeën voor de Eetbare Siertuin!

===========================================================================

Speels tuinieren met kinderen

Een klein moestuintje is voor kinderen een leuke en gezonde buiten-bezigheid. Samen met vader of moeder bezig in het tuintje, met graven, plantjes water geven, frambozen, aalbessen of kerstomaatjes oogsten dat is het enorm leuk. De kinderen leren hoe een plant groeit en vruchten geeft en krijgen vanzelf respect voor de natuur.

===========================================================================

Ruilen van stekjes en zaden

Eetbaar IJsselstein is vrijwel elke vrijdag van 15.00 – 17.00 in de Historische Kruidentuin aanwezig. Neem dan eens een kijkje in de mooie kruidentuin! Schrijf je in voor de nieuwsbrief als je op de hoogte gehouden wilt worden of stuur een e-mail dat je hier interesse in hebt.

===========================================================================

Geveltuinen

De stad Antwerpen heeft een uitgebreid en mooi boekje uitgegeven over Geveltuinen in pdf formaat, zie bericht

============================================================================

Eetbare boeken

Er zijn de mooiste tuinboeken te krijgen: over moestuinen, vergeten groenten, kruidentuinen, voedsel als medicijn, koken met groenten & kruiden, aanleggen en onderhouden van groentetuinen, snoeien van boompjes, bomenencyclopedien enzovoorts.

Kijk ook eens in de Bibliotheek Lek & IJssel – zij hebben op de afdeling Wonen en Natuur heel veel mooie boeken:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s