Gifvrije onkruidbestrijding

Eetbaar IJsselstein is voor gifvrije onkruidbestrijding en zal in haar eigen voedseltuinen geen chemische onkruidbestrijding toepassen.

Middelen als Roundup blijken giftiger te zijn dan eerst werd aangenomen, met name de werkzame stof glyfosaat in dit bestrijdingsmiddel. Het voortschrijdend inzicht is dat bestrijdingsmiddel Roundup met glyfosaat aanzienlijke schade toe brengt aan mens & natuur. VEWIN, de vereniging van waterbedrijven in Nederland zegt: “gebruik van chemische onkruidbestrijding heeft negatieve gevolgen voor de waterkwaliteit. Schoon oppervlakte- en grondwater is essentieel voor de drinkwatervoorziening.”

De huidige staatssecretaris Mansveld van Milieu heeft aangekondigd dat het gebruik van Roundup al in november 2015 teruggedrongen moet worden in plaats van in 2018. Dat doet hij niet voor niets.

Roundup wordt ook gebruikt bij onkruidbestrijding door gemeentes, zoals het bestrijden van onkruid op straat. Steeds meer gemeentes gaan uit eigen initiatief al over op het gebruik van gifvrije onkruidbestrijding. De provincie Brabant, waar de waterschappen en de provincie samenwerken met gemeentes, is 52% van de gemeentes al overgegaan. De grote steden Amsterdam (op één deelgemeente na), Rotterdam, Den Haag en Utrecht hebben al gifvrije onkruidbestrijding.

De gemeente IJsselstein gebruikt nog steeds gedeeltelijk Roundup bij de onkruidbestrijding op verharde ondergrond (16 februari 2014).

Op 4 september 2013 heeft Clarie van de Langenberg als inwoonster van IJsselstein een schriftelijk verzoek tot gifvrije onkruidbestrijding ingediend bij wethouder de Jong van IJsselstein en de gemeenteraad van IJsselstein.

Op 13 februari 2014 is dit verzoek behandeld in de clustervergadering Ruimte als agendapunt 4. Tijdens dit deel van de vergadering heeft Clarie een uitgebreider verzoek tot gifvrije onkruidbestrijding uitgesproken. Na een informatieronde vond een debat plaats. Een aantal partijen stelden vragen, zoals hoeveel Roundup nog gebruikt wordt door de gemeente en over welke oppervlakte. De antwoorden daarop konden niet gegeven worden tijdens de vergadering. Andere partijen zwegen.

Conclusie van het debat was dat erkend wordt dat Roundup met glyfosaat enorm schadelijk is en dat de gemeente er zo snel mogelijk van af wil, maar dat daarvoor op dit moment de financiële middelen niet voorhanden zijn. Dat er goede alternatieven zijn, die na een periode van omschakeling nagenoeg evenveel kosten, zoals aangegeven wordt door het VEWIN, door Schoon Water voor Brabant en door CROW, nationaal kennisplatform voor infrastructuur, verkeer, vervoer en openbare ruimte blijft een discussiepunt. Iedereen wordt uitgenodigd om met concrete voorstellen te komen voor omschakeling naar gifvrije onkruidbestrijding die financieel haalbaar zijn.

Het verzoek tot gifvrije onkruidbestrijding wordt over de verkiezingen heen getild, en komt in juni nogmaals op de agenda.

Het agendapunt is als audioverslag (35 minuten) terug te luisteren op de website van de gemeente IJsselstein.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s