Maak IJsselstein Eetbaar

knoflook-bieslook-in-bloei-img_9859Er zijn meer planten, struiken, bloemen en bomen eetbaar dan we vaak denken. Veel kennis van vroeger is verloren gegaan en er is minder respect voor de natuur. Eetbaar IJsselstein wil deze kennis weer terug brengen door gelegenheid te geven om in contact te zijn met de natuur & planten en onderhoudt twee Eetbare Siertuinen. Daarin staan eetbare planten, maar ook planten die gewoon mooi zijn om te zien. Kom eens een kijkje nemen en laat je inspireren!

Ken je ook een eetbare plant of bloem en mis je die nog in dit overzicht? Laat het dan weten via info@eetbaarijsselstein.nl 

Vers geplukt het mooist & lekkerst!  Let op: gebruik geen bloemen uit een bloemenwinkel. Deze zijn meestal bespoten. Gebruik alleen bloemen waar je de herkomst van kent. De bloemen in de tuinen van Eetbaar IJsselstein zijn gifvrij. Verder zijn niet alle bloemen eetbaar! Er zijn  ook giftige bloemen: lijst wikipedia. Eet dus alleen bloemen waarvan je zeker weet dat ze eetbaar zijn. 

Zie ook uitgebreide informatie over bijzondere groente, kruiden en eetbare bloemen op onze facebook pagina: link 

Afrikaantjes, bloemen van bepaalde soorten (In Top 10 vlinderplanten)

Amarant, jonge bladeren, zaadjes (geroosterd of tot bloem vermalen – in veel landen een grote voedselbron)

Anjer, bloemen

Begonia, bloemen

Berk, jong blad

Bieslook, bloemen

Bladbroccoli – 5 recepten

Brave Hendrik , blad

Brem, bloemen

Capucijner, bloemen

Citroenverbena, kruid

Courgette, bloemen

Daglelie, bloemen

Daslook, blad (smaakt naar knoflook) en bloemetjes

Dille, blaadjes

Duizendschoon, bloemen

Engelwortel (Grote), wortels, stengels, bladeren en zaden

Gele mosterd, bloemen

Geranium, bloemen

Goudsbloem, bloemblaadjes – recept goudsbloemen-pesto

Kaasjeskruid, bladeren en bloemen

Kamille, bloemblaadjes

Klaproos, bloemen

Kamperfoelie, bloemen

Kervel, blaadjes

Knoflook-bieslook, kruid

Komkommerkruid, bloemen

Korenbloem, bloemen

Koriander, blaadjes

Lavendel, bloemen (In Top 10 vlinderplanten)

Linde, jong blad

Maarts viooltje, bloemen

Meidoorn, bloemen

Olijfkomkommer – een kleine snack komkommer

Onze lieve vrouwe bedstro, blad en bloemetjes

Oost-Indische kers, blad en bloemen. De bloemen worden vaak als eetbare decoratie gebruikt in salades. Let op: door de lekkere geur en nectar is de bloem aantrekkelijk voor insecten, die in de bloemen kruipen. Je krijgt eventuele insecten uit de bloem door even te blazen of de bloem goed te schudden. Wassen van de bloemn is geen goed idee omdat de bloemen dan slap worden.

Paardebloem, bloemen

Palmkool, blad – 10 palmkool recepten

Peterselie, kruid

Pinksterbloem, bloemen

Pioenroos, bloemen

Pompoen, bloemen

Pronkboon, bloemen

Rozen, bloemblaadjes. Van rozenblaadjes worden al van oudsher in allerlei recepten gebruikt. Bijvoorbeeld: salades met rozenblaadjes, rozenvinaigrette, rozensaus, rozenbavarois, taart met rozenroom enzovoorts. Zie de link voor meer informatie over het boek Rozen om op te eten.

Rucola, bloemen

Stokroos, bloemen – Stokroos thee en meer

Tulp, bloemen

Valeriaan, bloemen

Vlier, bloemschermen, bessen

Vlijtig Liesje, bloemen

Zevenblad, blaadjes

Zonnebloem, bloemblaadjes & gepelde zaden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s