Zadenbibliotheek

Wat is een zadenbibliotheek?

Dit is een locatie waar je biologische zaden kunt lenen. Dit kunnen zaden van groenten, eetbare bloemen of kruiden zijn. De zadencollectie is opgebouwd door Eetbaar IJsselstein, door het winnen van zaden uit de Historische Kruidentuin en de Hooghe Camp tuin, door het verkrijgen van zaden via ons groene netwerk en door overgebleven zaden die we aangeschaft hebben, onder andere via Bolster, Kraaybeekerhof en Vreeken zaden. Eetbaar IJsselstein tuiniert biologisch en gifvrij.

Hoe werkt het?

Je kunt wekelijks 5 kleine zakjes biologische zaden lenen (gratis). Zaai deze zaden uit en kweek de planten op. Van een van de uitgebloeide planten geef je de gedroogde zaden terug aan de bibliotheek. Dit kan dus wel even duren, dat is niet erg. Op deze manier wordt de zadencollectie verder uitgebouwd. Wie wil kan ook (biologische) zaden brengen, dan nemen wij deze op in de collectie.

Waar?

Per mei 2017 kun je zaden komen halen of brengen in de tuinen van Eetbaar IJsselstein. Zie de Agenda voor de tijden dat we aanwezig zijn.

Waarom is Eetbaar IJsselstein een zadenbibliotheek gestart?

Eetbaar IJsselstein vindt het belangrijk dat iedereen die groenten, kruiden en eetbare bloemen wil kweken, hiervoor de gelegenheid krijgt. Het is leuk om je eigen voedsel te verbouwen, het is gezond en lekker. Er wordt wel gezegd “het verbouwen van je eigen groente is als het drukken van geld” omdat uit een enkel zaadje een plant groeit die weer een veelheid aan zaad kan leveren. De natuur is uitbundig!

Helaas zijn er op het moment mega grote bedrijven zoals Monsanto die proberen om patenten op zaden te claimen waardoor anderen hier niet meer mee mogen kweken. Zij proberen een monopolie op voedsel te krijgen, wat al veel schade aangericht heeft in bijvoorbeeld landen als India. Als zaden in handen komen van een handjevol bedrijven, dan zal dat ten koste gaan van de biodiversiteit en van onze gezondheid, want veelal zijn deze zaden gemanipuleerd. Zadenbibliotheken helpen om een grotere diversiteit aan zaden beschikbaar te houden voor tuiniers.

Zadencollectie per 7 februari 2017

Je kunt de onderstaande informatie per soort lezen, afdrukken of opslaan.

N.b.: je leent niet deze originele zakjes, maar leent een kleine zakje met een deel ervan.