Ons Voedsel

Rond ons voedsel zijn er veel vraagtekens gerezen. Vraagtekens over hoe het voedsel verbouwd wordt, waar het vandaan komt, hoe ermee omgegaan wordt. Iedereen kent wel de nieuwsberichten over de afschuwelijke plofkip of chloorkip, de dieronvriendelijke methodes die steeds vaker gebruikt worden, gifgebruik bij het telen van plantaardig voedsel, het voedsel dat uit de hele wereld ingevlogen wordt waardoor lokale en regionale verbanden verloren gaan, de manipulatie met ons voedsel met chemische toevoegingen, enzovoorts. Het is een teken dat de verbinding met de natuur verloren dreigt te gaan.

Het zelf verbouwen van gifvrij, lokaal en vers voedsel is daar een reactie op. Oudere generaties hebben hier nog kennis van en deze wordt nu weer in ere hersteld. Daarnaast zijn er nieuwe ontwikkelingen zoals die van de permacultuur, met een andere manier van eetbaar groen verbouwen, dat met respect voor de mens en de aarde is gegroeid. Zie bijvoorbeeld de plantendatabase van Permacultuur Nederland.

Een andere ontwikkeling is het veel meer gezamenlijk verbouwen van voedsel – niet ieder zijn eigen moestuintje, maar gemeenschappelijke tuinen (community gardens) met een sociaal karakter. De tuin als ontmoetingsplek.

Bij Eetbaar IJsselstein hebben we met de Historische Kruidentuin gemerkt hoe leuk het is om (vergeten) kruiden, eetbare bloemen en planten te kweken en de toepassingen ervan in bijvoorbeeld gerechten en thee te herontdekken. Het is een klein stukje mooie natuur erbij in het historische centrum van IJsselstein. In de kruidentuin hebben we tal van activiteiten georganiseerd om mensen mee te laten genieten van de mooie tuin, de relaxte omgeving. Het is leuk om mee te maken dat steeds meer mensen daar gebruik van maken.

In maart 2014 is er een Groente- en beleeftuin bij gekomen, in samenwerking met AxionContinu zorgcentrum Mariënstein en met subsidie van het Oranje Fonds en wijkbudget is de Hooghe Camp aangelegd. Dit is een combinatie van eetbare en sierplanten. Lekker om uit te eten, en mooi om te zien. Er is een rond terras met zitjes, omgeven door een stoeren pergola van boomstammen en omringd door tuinvakken en rollator brede paden. Bewoners van de Hooghe Camp service-appartementen kunnen er doorheen wandelen of op het terras zitten, omringd door de grote diversiteit aan planten en bloemen. De tuin biedt inspiratie aan wie zelf weer voedsel wil verbouwen in eigen tuin, met voorbeelden van vergeten groenten zoals rode boerenkool, nieuwzeelandse spinazie, snijbiet en palmkool. Uiteraard tuinieren we duurzaam, op natuurlijke manier. Ook organiseren we regelmatig activiteiten in de tuin zoals een ruilmarkt voor stekjes & zaden en een oogstfeestje. Als de vrijwilligers er zijn om te tuinieren wordt er gratis kruidenthee geschonken.

In de loop van de afgelopen twee jaar is er ook een groen netwerk ontstaan waarbij kennis, planten, stekjes en zaden uitgewisseld worden. We hebben bijvoorbeeld veel van de beplanting in de Historische Kruidentuin en Groente- en beleeftuin De Hooghe Camp vanuit allerlei richtingen gekregen en niet hoeven kopen.

Nieuwe tuinen zijn in ontwikkeling. Zie voor een overzicht van wijktuinen in IJsselstein dit Google Maps overzicht.

Eetbaar IJsselstein wil hiermee een steentje bijdragen aan hernieuwd contact met de natuur, respect voor de mens en ons voedsel en hoe het gemaakt wordt.

======================================================

Berichten over ons voedsel: