Help een handje!

voorkant-jaarverslag-2017
Voorkant Jaarverslag Eetbaar IJsselstein 2017

Stichting Eetbaar IJsselstein wordt volledig door vrijwilligers gerund en krijgt geen subsidie. Wij beheren en onderhouden de Historische Kruidentuin in het Vestingsplantsoen en de Groente- en beleeftuin De Hooghe Camp langs de Groenedijk op biologische wijze. Daar organiseren wij ook regelmatig laagdrempelige activiteiten zoals Thee in de Tuin, Stekjesmarkten en Bloemplukmiddagen. We doen ook met enige regelmaat mee met evenementen van anderen, zoals met de Stekjesmarkt van GroenLinks of de Wijktuin Achterveld. Wij hebben al menige Appelpluk in de openbare parken en plantsoenen georganiseerd en appelsap laten persen van een deel van de geplukte appels. Met Museum IJsselstein hebben wij vijf maal een Proeverij georganiseerd waar een tiental standhouders aan meedoet.

Meer lezen? Lees ons jaarverslag van 2017. 

Wij kunnen financieel rondkomen door bijdragen van het Oranje Fonds met NLdoet, door kleine verkoop van tuinproducten tijdens evenementen en door de jaarlijkse steun van Vrienden. De steun van Vrienden is dan ook van belang voor ons. Daarnaast houden wij onze kosten laag. 

Vindt u dat Eetbaar IJsselstein goed werk verricht en wilt u daar een steentje aan bijdragen en een handje helpen? Dat kan op allerlei manieren.

Eetbaar IJsselstein zoekt vrienden!

Steun het initiatief Eetbaar IJsselstein met een jaarlijkse financiële bijdrage van 10 euro. (Meer mag natuurlijk ook.)  Deze inkomsten kunnen wij goed gebruiken om de nodige tuinmaterialen en materialen voor het organiseren van activiteiten aan te schaffen. Daarnaast hebben wij jaarlijkse kosten, bijvoorbeeld voor de website en verzekering.

VRIEND WORDEN? Het wordt zeer gewaardeerd!

 • Maak 10 euro over op:
 • RABO bankrekening NL09RABO0143153560
 • t.n.v. Stichting Eetbaar IJsselstein, IJsselstein
 • o.v.v. vriendenbijdrage Eetbaar IJsselstein
 • en vermeld daarbij svp uw emailadres

Een eenmalige sponsoring (of bijdrage aan) stellen wij ook op prijs. Wij zoeken op het moment sponsors voor:

 • Nieuwe planten:
  • Salie ‘Hot Lips’ voor de Historische Kruidentuin en voor de Hooghe Camp tuin
  • diverse kruiden voor de Historische Kruidentuin
 • Zonnekleppen, gereedschapstasjes, hesjes en/of bodywarmers met logo EIJ voor vrijwilligers
 • Banner ´Eetbaar IJsselstein´ van vlaggedoek voor bij activiteiten
 • Twee stoeptegels met logo Eetbaar IJsselstein voor in de Historische Kruidentuin

Vrijwilliger worden? 

Als vrijwilliger kun je meedoen met het onderhouden van onze twee tuinen en/of bij activiteiten. Het aantal uren dat je meedoet bepaal je zelf en kun je zelf indelen. Je ,kunt zelf kiezen waar je aan meedoet – de een vindt tuinieren leuk, de ander helpt graag bij marktjes, bij inpakken van zaden of het maken van kruidenbosjes. Wij bieden gezellige en informele activiteiten, samen met andere groen- en natuurliefhebbers. Draag bij aan onze missie om IJsselstein een “Eetbare Stad” te maken, met veel biologische eetbare bloemen, fruitstruiken, fruitbomen, (vergeten) groenten – in eigen tuin of in het openbaar groen. De vogels, bijen, vlinders en andere insecten varen er wel bij en de stad wordt er mooier van. (Eetbare) natuur doet goed!

De werkzaamheden bij Stichting Eetbaar IJsselstein zijn:

 • Tuinieren in de Historische Kruidentuin en/of Hooghe Camp tuin.
 • Organiseren, coördineren van en helpen bij activiteiten.
 • Deelname aan een klankbordgroep.
 • Werken aan projecten en nieuwe ideeën vormgeven.
 • Nieuwsbrief maken.

Spreekt dit je aan en wil je meer weten? Of wil je je aanmelden als vrijwilliger? Neem dan contact op met Clarie van de Langenberg:

Telefoonnummer: 06-21 976 882 of per e-mail: c.vandelangenberg@xs4all.nl 

Meer informatie voor vrijwilligers:

Doe mee met het onderhouden van de Eetbare Siertuinen

Er is een groep vrijwilligers die de tuinen bijhouden, maar er is altijd wel iets te doen! De kruidentuin is bijvoorbeeld ruim 300 vierkante meter, verdeeld in 4 vakken waar ruim 100 verschillende kruiden, eetbare bloemen, vergeten kruiden en fruitstruiken staan. Daaromheen is klinkerbestrating, ook deze moet regelmatig aangeveegd en schoongemaakt worden. Iedereen werkt op haar/zijn eigen tempo en het is gezellig om met elkaar in de tuin te werken. Het is fijn als je je eigen tuinmateriaal mee kunt nemen. Er wordt gezamenlijk een kopje thee gedronken.

De Hooghe Camp tuin is een ronde tuin met een gezellig terras in het midden. Er is een robuuste pergola en de paden tussen de tuinvakken zijn breed zodat er ook in de tuin gewandeld kan worden. De tuinvakken zijn verdeeld in groente-, bloemen-, kruiden- en fruitvakken.

Er zijn vaste dagen en tijden dat er iemand aanwezig is in de tuin, zie de agenda

Helpende hand bij activiteiten

Regelmatig organiseert Eetbaar IJsselstein activiteiten in de twee tuinen of samen met andere groene organisaties.

Voorbeelden zijn de Stekjesmarkten, Tuinuitjes voor bewoners van Mariënstein en de Hooghe Camp, Thee in de Tuin, de Proeverij in Museum IJsselstein en het Zomerfestijn IJsselstein.  Een helpende hand bij deze activiteiten is welkom!  Zie de agenda

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s