Water in de tuin – zelf ollas maken

In het voorjaar sprak ik Karen van AxionContinu over de Hooghe Camp tuin, en zij gaf me toen een tip om zelf ollas te maken. Die tip heb ik onthouden, en afgelopen week was het zover.

Een olla (spaans) is een soort kruik of pot met een lange hals die al eeuwenlang gebruikt wordt in zonnige landen om planten van voldoende water te voorzien. Deze terracotta potten worden ingegraven in de tuin. Als je er water in doet, dan wordt dit langzaam afgegeven aan de grond eromheen. Je hoeft dan niet elke dag water te geven – je vult eens in de zoveel dagen de olla. De planten erom heen gaan met hun wortels naar de olla toe groeien.

Nu zijn ollas behoorlijk duur – eentje kost al gauw 20 euro en dat is dan niet eens een grote. Bovendien heb je veel ollas nodig, want de olla geeft maar een beperkt stuk grond water (het water reikt ongeveer zo ver als de diameter van de pot).

Op youtube zag ik allerlei filmpjes om zo’n olla zelf te maken. Je kunt aan het pottenbakken gaan om zelf zo’n kruik te maken. Een ander idee is om twee terracotta potten op elkaar te lijmen. En nog een derde idee is om een pot te nemen en te zorgen dat het gat in de bodem afgedicht wordt. Je gebruikt dan een schotel om de pot aan de bovenkant af te sluiten. Dit laatste was het goedkoopste idee en het makkelijkst uitvoerbaar, dus daar ging ik voor.

Gisteren 17 potten in drie verschillende maten van een cement bodem voorzien en begonnen met een aantal potten in de bakken te zetten. Een aantal ben ik thuis aan het uitproberen om te zien hoe ze werken. En een ander aantal heb ik in de Hooghe Camp tuin gezet, in bakken en tussen pompoen, courgette en tomaten planten. Groente heeft meer water nodig dan vaste beplanting.

collage-1
Terracotta potten van 13, 15 en 17 cm voorzien van een cement bodem. In een pot van 15 cm doorsnede kan ongeveer een liter water. Ik heb de potten tussen bestaande beplanten bezet – ideaal gesproken plaats je eerst de olla en zet er dan de planten omheen.

Een paar tips na een jaar gebruik van deze olla-potten:

  • het is fijn om er een deksel op te doen omdat er anders diertjes in kunnen komen, zoals slakjes. Zonder deksel verdampt het water ook eerder;
  • een pot geeft alleen in de buurt van de pot zelf water af, niet verder van de pot af dan de doorsnede van de pot. Het loont daarom om de pot dichtbij de planten te zetten die je van water wilt voorzien;
  • let op met de koop van terracotta potten: als ze geglazuurd zijn geven ze heel veel minder water af;
  • door de vorm van deze potten is het lastig om de goede grootte te kiezen. Een te kleine pot geeft te weinig water af, een te grote pot neemt veel ruimte in beslag door de vorm van de pot. De originele olla vorm (een kruik) is dus zeker geschikter, als je deze kunt vinden (helaas zijn ze vaak vrij prijzig) of zelf kunt maken;
  • in de volle grond vond ik de potten minder handig omdat je er niet goed bij kunt met water geven – je moet eerst de deksel eraf halen, water geven, deksel er weer op en het groen groeit er na verloop van tijd overheen. In een bak zijn ze handiger.

Een gedachte over “Water in de tuin – zelf ollas maken

Plaats een reactie