Eetbare Siertuinen

In IJssselstein zijn we in de gelukkige omstandigheid dat we in het openbaar groen veel eetbaars kunnen vinden: met name de grote fruitbomencollectie draagt hier aan bij. Dit draagt bij aan een fijne leefomgeving.

Bewoners van IJsselstein kunnen ook in hun eigen woonomgeving zorgen voor (meer) eetbaar groen. Je maakt je buiten ruimte er waardevoller mee. Heerlijk om te kunnen eten uit eigen tuin of balkon – en het is nog gezond ook, zo puur natuur. Je weet wat je eet. En je kunt veel eetbare planten gewoon tussen je sierplanten zetten en zo een eetbare siertuin maken.

Eetbaar IJsselstein wil inspiratie geven voor het eetbaar maken van je buiten ruimte, of dat nu een tuin of een balkon is. Ook met potten of bakken kun je veel doen. Sinds 2014 en 2016 beheren en onderhouden Eetbaar IJsselstein vrijwilligers twee mooie eetbare siertuinen in IJsselstein, de Historische Kruidentuin en de Groente- en beleeftuin De Hooghe Camp. Jong & oud kan van deze buurttuinen genieten, die voor iedereen iets anders bieden. De tuinen zijn altijd open en toegankelijk. Kom eens een kijkje nemen, je kunt dan bijvoorbeeld de groeiwijze van planten zien en hoe wij planten combineren. Als er vrijwilligers aan het tuinieren zijn dan kun je hen vragen stellen over de beplanting. Vanaf half maart kun je in de Hooghe Camp tuin zitten op het terras. Er staat ook een mini-bieb. Meehelpen met tuinieren kan natuurlijk ook, we zijn altijd op zoek naar enthousiaste vrijwilligers. Ervaring is niet nodig, belangstelling voor natuur is genoeg.

Per 1 september 2023 is het beheer van de Historische Kruidentuin overgegaan naar opvolgers. Meer informatie volgt.

Wat kun je zoal in je eetbare siertuin zetten?

  • eetbare bloemen zijn bij ons in alle soorten en maten te vinden. Bij ons zijn ze favoriet! Van oost-indische kers tot rozen en van goudsbloem tot juffertje in ’t groen. En weet je dat bijvoorbeeld blaadjes van dahlia’s lekker knapperig zijn, anjer bloemblaadjes eetbaar zijn en van rozen? Eetbare bloemen zijn een heerlijke toevoeging aan een tuin omdat je er zoveel mee kunt. Ze staan mooi in de tuin maar ook bruikbaar voor in kruidenthee of in salade of op koek en gebak.
  • kruiden zijn ook vaak dankbare planten. Het zijn vaak planten met mooi en geurig blad dat te gebruiken is in de keuken en ook de bloemetjes ervan zijn meestal eetbaar. Denk aan rozemarijn, tijm en salie, maar ook aan franse dragon, olijfkruid, kerrieplant, laurier en nog veel meer.
  • fruitstruiken zijn ook heel goed toe te passen in een eetbare siertuin, ook al is deze niet groot. Rode en witte bessen zijn vrij makkelijke struiken in de tuin die jarenlang heerlijk fruit geven. Of de japanse wijnbes, ook een favoriet van ons. Ook een druif geeft veel opbrengst, elk jaar meer, als je deze een zonnige plek geeft. Framboos, rood of geel, is ook al zo’n dankbare plant.
  • groente in de tuin kan ook op allerlei manieren. Bij ons staat groente in de Hooghe Camp tuin. Bijvoorbeeld boontjes (met van die leuke bamboe wigwammen), allerlei soorten sla in bakken, doordragende aardbeien, radijs, raapsteeltjes, courgette en zovoorts. Of snijbiet in vijf kleuren en palmkool, mooie planten om te zien waar je weken van kunt plukken. Denk ook aan vergeten groenten.
  • denk ook eens aan inheemse planten in je tuin – de lokale insecten, vlinders en bijen zullen er blij mee zijn. Deze hebben zich in de loop van de tijd namelijk aangepast aan lokale beplanting.

In de plantendatabase vind je een overzicht van de planten die in onze tuinen staan.

Sinds de Historische Kruidentuin in 2014 in gebruik werd genomen, zijn er naast de Hooghe Camp tuin in 2016 nog meer eetbare siertuinen bijgekomen in IJsselstein en er zijn alweer plannen voor nieuwe tuinen. Zie voor een overzicht

Download de gratis handleiding Kweken Eetbare Siertuin planten