Prikneus | Lychnis coronaria – een leuke vaste plant met eetbare bloemen

Prikneus bloeit met felgekleurde magenta bloemen (er is ook een witte soort) van juni tot in augustus. Het blad is zilvergrijs – een leuke afwijkende kleur.

Het is een vaste winterharde plant, maar na een paar jaar geeft de prikneus het vaak op. Gelukkig zaait ze zichzelf uit zodat je meestal toch planten in de tuin houdt.

Prikneus staat graag in de zon en wordt 50-60 cm hoog.

De plant hoort bij de Anjerfamilie – bloemetjes daarvan zijn eetbaar. Van prikneus is het blad ook eetbaar, al lijkt het mij niet heel lekker omdat het licht behaard is.

De groeiwijze van prikneus is polvormig – de stelen met bloemen zijn smal opgaand. Na de bloei geeft de plant leuke zaaddoosjes.

Je kunt de plant in groepjes zetten, of afwisselen met andere, paarsbloeiende planten zodat de bloemen subtiel blijven. Prikneus doet het ook goed in potten. Aan de rand van een border staat ze ook leuk.

Het is een makkelijke plant die weinig door ziektes geplaagd wordt, een sterke plant in de tuin. Prikneus houdt van doorlaatbare, vrij arme grond. Extra voeding geven werkt averechts – de plant schiet dan door en valt snel om.

Bijen- en vlinderplant.

~ Clarie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s