Salie Hot Lips | Salvia microphylla

Salie “Hot Lips” is een leuke, vaste, struikvormige plant in de tuin. Op het eerste gezicht lijkt het geen salie, want het blad is veel kleiner. Het is een kleinbladige salie (microphylla duidt daarop in de naam). Het blad ruikt wel naar salie, en de blaadjes en bloemetjes zijn ook eetbaar.

Het meest opvallend aan de plant zijn de rood-witte bloemetjes die aan rode lippen doen denken – vandaar de naam “Hot Lips”. In het begin zijn de bloemetjes rood, na een tijdje komt de witte kleur erbij. De kleur verandert ook: als de nachten warm zijn dan worden de bloemen witter; worden de nachten weer kouder dan worden de bloemen weer roder.

Salie Hot Lips – oktober 2020 in de Historische Kruidentuin. Deze plant staat er voor het 1e jaar en is in dit jaar behoorlijk gegroeid en bloeit nog steeds.

Hoogte: 70-100 cm

Standplaats: goed doorlaatbare grond, zonnig

Bloeitijd: juni – oktober

In de winter

Hoewel het een vaste plant is, is ze niet heel winterhard en kan ze in de winter wel wat beschermen gebruiken door er bijvoorbeeld dennentakken omheen te leggen. De plant is half wintergroen. Het is beter om in de winter de uitgebloeide stengels te laten staan – dat biedt nog wat bescherming in de winter.

Snoeien

Salie “Hot Lips” kan het beste in het voorjaar gesnoeid worden, als de nieuwe groei zichtbaar is rond half april. Knip dan de stengels tot net boven de nieuwe groei terug. Dan blijft de plant compacter.

Vermeerderen

De plant kan makkelijk gestekt worden. Knip daarvoor een klein takje van ca. 7-10 cm af en verwijder het blad behalve de bovenste 3-5 blaadjes. Doop het takje eventueel in wat stekpoeder en plaats het dan in een potje met potgrond en geef water. Eventueel kun je er een plastic zakje omheen doen om uitdroging tegen te gaan. Check elke dag even of het stekje niet te droog staat. Na een tijdje zal het stekje wortelen – dan verschijnen er nieuwe blaadjes en weet je dat het stekken gelukt is.

Plaats een reactie